Ätbara julgranar
10 st
200 g mariekex
100 g smör
150 g mörk choklad
1,5 msk cointreau
1 ägg
0,5 dl strösocker
Kristyr:
2 dl florsocker
½ äggvita
3 droppar ättiksprit eller citronsaft
ev. någon droppe karamellfärg
Gör så här:
1. Smula sönder kexen i en skål och ställ den åt sidan.
2. Smält försiktigt choklad och smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen.
3. Rör i socker, cointreau, ägg och till sist kexsmulorna i chokladsmeten.
4. Gör tio strutar av smörpapper.
5. Skeda och tryck ner smeten i strutarna. Låt stelna i kylskåpet under minst 2 timmar.
6. Blanda alla ingredienser till kristyren (tillsätt karamellfärg om du vill ha färggranna granar). Vispa kristyren med en elvisp i en till två minuter så att den blir blank och fast.
7. Ta av strutpappret, dekorera med kristyr. Ställ ner dem med den platta sidan nedåt och de ätbara granarna är klara.
God 4:e advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar