Pepparkaksplättar med karamelliserade kaneläpplen
4 portioner, ca 45 plättar
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malna nejlikor
1/2 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
4 dl mjölk
2 ägg
smör till stekning
Karamelliserade äpplen:
3 äpplen (ca 450 g)
20 g smör
1 1/2 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
2 dl vispgrädde, till servering
Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser till plättsmeten i en bunke.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en klumpfri smet.
3. Häll ner resterande mjölk och äggen. Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan gräddning.
4. Hetta upp ett plättlägg med smör i fördjupningarna. Fyll fördjupningarna med smet och grädda tills ovansidan har stelnat. Vänd sedan plättarna och stek ytterligare någon minut. Lägg till lite smör i lägget med lite smör mellan varje omgång och förvara plättarna på en tallrik med ugnsfolie över.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
6. Stek äppeltärningarna i smör tills de börjar mjukna.
7. Tillsätt muscovadosocker och kanel och låt det smälta ihop. Rör om så att äppeltärningarna täcks, men rör inte om och stek inte förlänga så de blir mosiga.
8. Vispa grädden lätt och servera till pepparkaksplättarna och de karamelliserade äpplena.
God 2:a advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar