Lyxig snabbdessert med glass och nougatine
4 portioner
Nougatine:
1 dl (60 g) skalad sötmandel
2 dl strösocker
1/2 msk smör
1 krm salt
Till servering:
1 granatäpple
1/2 liter wienernougatglass alt. gammeldags vaniljglass
Gör så här:
1. Hacka eller mixa mandeln till mindre bitar.
2. Ta fram två bakplåtspapper och en kavel.
3. Häll upp socker i en tjockbottnad och gärna vid kastrull. Låt sockret smälta på ganska hög värme på spisen. När sockret börjat smälta ska värmen sänkas. Fortsätt att smälta sockret tills det har fått gyllenbrun färg och karamelliserats. Vicka kastrullen från sida till sida i stället för att röra om.
4. Rör ner smör och salt,
5. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt mendeln. Häll ut karamellen på det ena bakplåtspappret. Lägg det andra över och kavla genast ut karamellen till ett tunt sjok. Låt svalna.
6. Att kärna ur granatäpple är lite klurigt och söligt. Om ni vill undvika detta finns det också frysta granatäppelkärnor. Men bästa sättet att kärna ur ett granatäpple är att skära runtom äpplet, utan att skada kärnhuset. Vrid sedan halvorna ut motsatt hål tills de lossnar. Vänd ena halvan upp och ned mot handflatan, Ställ en skål under och slå på halvans skal med t.ex. en träslev, så kommer kärnorna ramla i. Gör samma sak med andra halvan.
7. Bryt den avsvalnade nougatinen i skärvor. Rester av nougatinen kan förvaras i en lufttät burk.
8. Varva glasskulor med granatäpplekärnor och nougatine.
God Jul!
Å så gott!
SvaraRaderaO ja! Älskar dessa smaker tillsammans och blandning och knastrigt, fluffigt och segt.
Radera