måndag 7 januari 2013

Spetskaka

Spetskakan från Sju sorters kakor var en av de första kakorna som jag bakade helt själv. Den första blev riktigt god och alla gånger därefter har jag lyckats få till ett snyggt spetsmönster ovanpå den saftiga sockerkakan. Detta är mitt bidrag för januarimånad i Månadens sötsak.
Spetskaka
Ingredienser:
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal från ½ citron
1 dl mjölk eller vatten
Glasyr:
2 msk rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk grädde

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smörj och ev. bröa en rund hålform, 24 cm i diameter.
3.      Smält matfettet och låt det svalna.
4.      Vispa ägg och socker pösigt.
5.      Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker eller citronskal i en egen bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten.
6.      Tillsätt matfettet och vätskan. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen.
7.      Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
8.      Blanda alla ingredienser till glasyren. Bred den på den färdiggräddade kakan.
9.      Sätt in kakan i ugnen på nytt och grädda den tills glasyren bildat ett spetsmönster och fått färg, ca 15 minuter.

Ha en härlig vecka!

4 kommentarer: