Underbara
choklad! Underbara vanilj! Underbara hallon! Underbara nötter! Hela Sverige
bakar börjar gå mot sitt slut och jag känner att inspirationen från programmet
har fått min fantasi att flöda inför julen. Men innan dess drar jag ut ett
recept som jag hittat på Lindas bakskola på tidningen Hembakats webbplats. Jag
adderade hallon och skrev om instruktionerna för att klinga med mitt bakspråk.
Fransk chokladtårta med chokladganache,
vaniljkräm, hallon & cashewnötter
Ingredienser:
Botten
100
mörk choklad
2
msk kakao
4
ägg
1
½ dl strösocker
1
nypa salt
1
¾ dl vetemjöl
Fyllning (vaniljkräm + hallon):
3
äggulor
½
dl vispgrädde
½
dl strösocker
2
tsk vaniljsocker
100
g smör
200
g hallon
ev.
1 tsk potatismjöl
Chokladganache
90
g mörk choklad
¾
dl vispgrädde
Garnering:
1–2
msk cashewnötter, grovhackade
10
g mörk choklad, hyvlad, riven eller hackad
Gör så här:
1.
Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175
grader.
2.
Smält smör i en kastrull och stäng av
värmen. Grovhacka chokladen och tillsätt den tillsammans med kakao. Rör om
tills chokladen har smält samman. Låt blandningen svalna en stund.
3.
Vispa ägg och socker pösigt i en
bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör om till en slät smet.
4.
Häll smeten i en bakpappersklädd rund
form, ca 18-20 cm i diameter. Alternativt smörjer bröar du kanterna och klär
bara bottnen med bakplåtspapper.
5.
Grädda kakan i mitten av ugnen i
35-40 minuter, tills den är genomgräddad. Låt kakan kallna helt i formen.
6.
Gå vidare till vaniljkrämen. Rör ihop
äggulor med grädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt blandningen
sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt
smöret när smeten har tjocknat. Vispa till en jämn kräm och kyl den i
kylskåpet.
7.
Mosa hallonen. Blanda ner en tesked
potatismjöl om hallonen blir för blöta.
8.
Dela chokladbottnen på mitten. Bred
ut hälften av vaniljkrämen på varsin botten. Fördela hallonmoset över den undre
bottnen och lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Ställ kakan i frysen en stund
så att krämen stelnar.
9.
Gör under tiden chokladganachen.
Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop till en
slät smet. Låt den tjockna något.
10. Spackla
tårtan med chokladganachen. Strö över de grovhackade nötterna och den hyvlade
eller hackade chokladen. Ställ tårtan i kylen tills ganachen har stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar