Vetelängden
kommer ur tidningen Hembakat nr 3 2014. Jag gjorde den till min födelsedag och
den blev mycket populär, provade även då ytterligare en fyllning av hemgjord
vaniljkräm och kanel som jag kanske lägger upp senare. Flikade in mitt tips om
att pudra på lite vetemjöl när man gör fyllda bullar, vilket brukar göra susen.
I morgon besöker jag bageri- och konditorimässan i Stockholm, det ska bli så
kul!
Nutellalängd
2 flätor
25
g jäst
3
dl mjölk, fingervarm
75
g smör, rumsvarmt
1
krm salt
½
dl strösocker
8-9
dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning:
1
– 1 ½ dl Nutella
Garnering:
1
ägg
pärlsocker
Gör så här:
1.
Smula ner jästen i en bunke och
tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
2.
Tillsätt smör, salt, socker och
mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt i
några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
3.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord
och knåda den i ett par minuter.
4.
Dela degen i två delar. Kavla ut
dem till rektangulära plattor, ca 35x27 cm på ett återigen mjölat underlag.
5.
Bred ut nutellan så att 1/3 av
mittenpartiet täcks. Pudra över lite vetemjöl så att fylningen inte flyter ut
under gräddning.
6.
Skär sneda skåror in mot fyllningen
på båda sidor, ca 1 ½ cm breda. Använd en degskrapa eller liten kniv.
7.
Fläta längden genom att lägga
varannan flik över varandra. Skarvarna ska överlappa varandra så att inte de
fläker upp under gräddning.
8.
Gör om steg 5-7 med den andra
degplattan.
9.
Låt flätorna jäsa under bakduk i ca
30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
10. Vispa
upp ett ägg i en kopp. Pensla längderna med äggvispet och strö över pärlsocker.
11. Grädda
längderna i nedre delen av ugnen i ungefär 15 minuter. Låt dem svalna under
bakduk.
Ha en X-tra mysig kväll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar