Palascinta
är en ungersk tunnpannkaka. När jag var i Budapest i fjol blev det ingen
Palascinta men det hindrade mig inte att leta fram ett recept och prova dem på
hemmaplan. Gott blev det, de kändes lite mer elastiska än de svenska
tunnpannkakorna.
Palascinta
Ingredienser:
1
ägg
1
¾ dl mjölk
1
½ dl vetemjöl
1
¾ dl kolsyrat vatten
1
knivsudd salt
ca
1 dl rapsolja till stekning
Fyllning:
aprikossylt
vispad
grädde
ev.
florsocker
Gör så här:
1.
Vispa samman ägg och mjölk i en
bunke.
2.
Vänd ner lite vetemjöl i taget och
rör ihop till en krämig smet.
3.
Tillsätt kolsyrat vatten och salt.
Vispa tills smeten är slät.
4.
Hetta upp en stekpanna eller
pannkakslägg, på snäppet över medelvärme. Häll ner lite olja i pannan och vispa
upp smeten mellan varje gräddning.
5.
Ungefär ½-1 dl smet går åt till
varje Palascinta. Vinkla stekpannan när du häller ner smeten så att den sprider
sig över hela bottnen. När ovansidan har stelnat är det dags att vända. Grädda
sedan andra sidan i ca 1 min, tills båda sidorna pannkakan är gyllene.
6. Ät
dem gärna rullade med en fyllning av aprikossylt och vispad grädde. Om du vill
kan du även pudra över lite florsocker när du rullat ihop dem.
Jó
étvágyat!
Spännande recept, ett tips den väldigt ljusgröna färgen syns dåligt genemot det vita så mitt tips är att byta den mot en mörkare grön färg, Nästan så det bli blindskrift *ler*
SvaraRaderaJag kommer lägga till dej så jag kan följa dej och dina rcpt, du hade många goda saker här.
//Ann-Marie (www.jozebelle.se)
Tack, nu har jag anpassat min layout. Hoppas den har blivit bättre.
RaderaTrevlig sommar!
Helena