Redan
dagen efter jag kom hem efter en helg i Vasa bakade jag dessa Finska pinnar.
Jag gjorde dem till min pappa som älskar denna enkla klassiker men de spröda
kakorna gick lika mycket hem hos resten av familjen.
Finska pinnar
50–60 st
4 bittermandlar
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl
Pensling & garnering
ca ¾ dl sötmandel, hackad
ca ¾ dl pärlsocker
ca ¾ dl sötmandel, hackad
ca ¾ dl pärlsocker
1 äggvita
Gör så här:
1. Sätt
ugnen på 175 grader.
2. Riv
bittermandel fint.
3. Rör
samman bittermandel, smör och 3 ½ dl mjöl. Den sisa decilitern av mjölet
tillsätts lite taget.
4. Låt
degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Dela
degen i 4 delar. Rulla ut varje del till en fingertjock längd. Skär varje längd
i 4-5 cm långa bitar.
6. Blanda
hackad sötmandel med pärlsocker i ett fat. Pensla bitarna med äggvita och rulla
den äggpenslade överdelen i mandelblandningen.
7. Lägg
kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda
ugnens mitt, 10-12 minuter.
8.
Låt finska
pinnarna svalna på galler.
Onnea!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar