Kom
nyligen hem från min brors bröllop i Grekland. Men det betyder inte att festen
är slut. I dag är det sveriges nationaldag och till festmåltiden tycker jag att
Pulled lamb ska stå som huvudrätt. Börja på en gång, köttet behöver flera
timmar i ugnen för att bli riktigt mört. Med fetaosten, gurkan, löken, tomaten
(likt en grekisk sallad) och pitabrödet håller jag mig kvar i Grekland ett tag
till.
Pitabröd
med pulled lamb & sallad
6
portioner
1 dl tomatpuré
1 citron, skal och saft
1 msk rårörsocker
2 tsk mald spiskummin
1 citron, skal och saft
1 msk rårörsocker
2 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
1½ dl rött vin
1½ dl rött vin
1 ½ dl vatten
2 tsk salt
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Sallad:
isbergssallat
2 dl färska eller tinade mangotärningar
3 st tomater
150 g fetaost
Tillbehör:
pitabröd
2 msk kakao nibs, alternativt mörk choklad
(minst 70 % kakaohalt)
12-18 blad färsk basilika
Gör så här:
1.
Sätt
ugnen på 150 grader.
2.
Torka
av lammköttet och lägg det i en eldfast form
3.
Skala
och klyfta den gula löken och lägg den runtom lammet.
4.
Skär
12 skåror i lammet. Skala vitlöken, dela varje klyfta i 3 delar och lägg in dem
i skårorna.
5.
Rör
ihop tomatpuré, citronskal och -saft, socker, råsocker, spiskummin, oregano,
salt och svartpeppar. Bred ut blandningen över lammet.
6.
Blanda vin och
vatten. Häll det runt steken.
7.
Täck
formen, gärna med dubbelt lager ugnsfolie eller ett passande lock.
8.
Tillaga
lammet i nedre delen av ugnen, under 4-5 timmar. Kolla några gånger så det inte
blivit för torrt. När det är klart ska köttet vara så mjukt att man kan dra
sönder det.
9.
Låt
lammet svalna och riv sedan isär det med en gaffel.
10. Strimla salladen, skär
tomaterna i bitar och tärna eller riv osten. Blanda tillsammans med mangon.
11. Värm pitabröden i ugnen eller grilla dem i grillpanna.
12. Fyll de rostade bröden med pulled lamb och sallad. Toppa med
kakao nibs och basilika.
Καλή όρεξη!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar