Skrädtekakor
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
4 dl skrädmjöl
8-9 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm mjölken fingervarm i en kastrull.
2. Smula jäst i en stor bunke. Häll över 2/3 av mjölken och rör ut jästen. Blanda ner det sista av mjölken.
3. Rör ner socker, salt och smör i mindre bitar. Häll i allt skrädmjöl och 6 dl av vetemjölet. Arbeta samman till en deg och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills den börjar släppa längst kanterna.
4. Dela degen i 16 delar. Rulla till bollar och platta försiktigt ut dem till ca 7 mm tjocka kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluft). Nagga bullarna, strö på lite skrädmjöl och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de är gyllenbruna.
6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Varsågod, egetskräddat och nygräddat bröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar