Carbonara al forno
4 portioner
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1/2-1 msk olivolja
1 paket bacon (140 g)
2 ägg
2 dl (200 g) lätt crème frâiche
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar + extra efter gräddning
100 g (ca 2,5 dl) riven parmesan, eller annan vällagrad ost
10 lasagneplattor
2 msk hackad färsk persilja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
3. Strimla baconen och fräs tillsammans med bägge löksorterna i baconets fett (alternativt i 1/2 msk olivolja) på medelvärme under ett par minuter.
4. Knäck äggen i en bunke och vispa samman med crème frâiche, mjölk, salt och svartpeppar till en slät sås.
5. Smörj en ugnsform (ca. 20x25 cm) med 1/2 msk olivolja. Häll upp lite av såsen i bottnen. Lägg på ett lager med lasagneplattor. Varva sås, lasagneplattor, baconfyllning och ost. Avsluta med att toppa med det sista av osten.
6. Sätt in lasagnen längst ner i ugnen och grädda i ca 25 minuter.
7. Låt lasagnen stadga sig en stund. Sprinkla över hackad persilja och nymalen svartpeppar. Servera med en sallad.
A presto!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar