Surdegsvåfflor
4 portioner, ca 12 våfflor
100 g smör
300 g ljust mjöl (ca 5 dl)
5 g havssalt
60 g strösocker (ca 2/3 dl)
150 g ägg (3 st)
5 dl ljummen mjölk
1 st vaniljstång
Poolish:
100 g vetemjöl (ca 1 2/3 dl)
1 dl kallt vatten
1 g jäst
Tillbehör:
sylt eller färska bär
grädde eller vaniljglass
Gör så här:
1. Börja med poolishen genom att vispa mjöl, vatten och en gnutta jäst till en pannkaksliknande smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är fluffig och bildat bubblor. Detta kan ta allt från 7-8 timmar till 12–16 timmar beroende på temperaturen i rummet och mängden jäst du tillsatt i poolishen.
2. När poolishen jäst klart kan du börja med självaste våffelsmeten. Smält först smör ie n kastrull på låg värme. Ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna en stund.
3. Blanda under tiden mjöl, salt och socker i en bunke. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölblandningen. Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen, knäck ner äggen och rör ut äggen med lite av mjölet (som om du skulle göra pasta). Men smeten i mitten ska vara så pass lös att det går att röra om med en visp, fast samtidigt tillräckligt tjock för att undvika mjölklumpbildning.
4. Tillsätt en skvätt mjölk i taget och rör samtidigt kontinuerligt ner lite mjöl från kanterna. Vispa till en klumpfri smet.
5. Häll i all poolish och det avsvalnade smöret i smeten och vispa ordentligt så att jästsvamparna sprids och sätter igång hela våffelsmeten för att ge luftiga och smakrika våfflor.
6. Täck bunken men en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur innan du börjar grädda våfflorna.
7. Pensla våffeljärnet med smör och grädda våfflorna ordentligt gyllenbruna och frasiga. Servera tillsammans med lätt- och långvispad grädde och en god sylt, eller äkta vaniljglass och fina bär.
Kram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar