Under
julen finner chokladen en nästintill oslagbar kamrat i saffranet. Här doppas
kringelformade småkakor i mörk choklad och utgör en enkla men underbart vackra
och goda julkakor. Receptet kommer ursprungligen från Hemmets journal. Men i
efterhand har jag ändrat i beskrivningarna och gjort ett recept som följer mitt
tillvägasätt.
Chokladdoppade
saffranskringlor
Ingredienser:
1/2
g saffran (1 kuvert)
1
tsk vaniljsocker
1/2
dl florsocker
125
g smör, rumsvarmt
2
½ dl vetemjöl
2
msk grädde
Dekoration:
100
g mörk choklad
Gör så här:
1.
Stöt saffran med vaniljsockret.
2.
Rör samman saffransockret med florsocker och smör.
3.
Tillsätt mjöl och slutligen grädden. Knåda ihop till en deg,
vira in den i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
4.
Sätt ugnen på 175 grader.
5.
Dela degen i 4 bitar. Dela varje bit i 8 – 10 bitar. Rulla
ut varje bit till smala längder, 12 – 15 cm långa. Forma längderna till
kringlor.
6.
Lägg kringlorna på bakpappersklädda plåtar och grädda dem i
mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt sedan kringlorna kallna.
7.
Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten),
alternativt på full effekt i micron. Doppa alla kringlornas ena halva i
chokladen. Låt dem sedan droppa av och torka på bakplåtspapper.
God 2:a advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar