Nu kör vi igång årets julbak och detta på
bästa sätt. Här är det perfekta pepparkakdegsreceptet som har den rätta
balansen mellan julens kryddor. Dessutom är degen väldigt lättarbetade, vilket
gör att den fungerar utmärkt att kavla lövtunn till pepparkakorna och till en
grövre tjocklek för delar till pepparkakshus. Om ni vill ha mer inspiration på
pepparkakor och pepparkakshus så kan ni kolla in tidigare inlägg på bloggen och
på söndag lägger jag ut en bild på årets pepparkaksskapelse, en adventsljusstake.
Jag vill även rekommendera boken Pepparkakshus och mera julbus av Eva Grane och
Ylva Norman. Detta recept är hämtat ur den boken, men med några justeringar och
tillägg.
Världens bästa Pepparkaksdeg
ca 2 kg deg
250g
smör eller margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
2
tsk kardemummakärnor.
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Gör så här:
1.
Smält smör tillsammans med
sirap i en kastrull.
2.
Stör kardemummakärnorna i
en mortel. Tillsätt alla kryddorna i kastrullen.
3.
Mät upp socker och häll ner
det i en stor bunke.
4.
Slå över matfettet och
sirap. Rör om ordentligt.
5.
Tillsätt vatten och blanda
om. Låt blandningen svalna.
6.
Blanda mjöl med bikarbonat och
rör ner i smeten, den blir ganska lös. Arbeta ihop med t.ex. en trägaffel.
7.
Täck över degen och låt den
vila i ett svalt utrymme, 1-2 dygn. Så att mjölet hinner svälla och degen blir
glansig och smakrik.
8.
Kavla ut degen på mjölat
bakbord. Ta ut former, lägg delarna på bakpappersklädda plåtar.
9.
Grädda pepparkakorna i
mitten av ugnen i 220 grader, 4-6 minuter. Om ni ska göra pepparkakshusdelar så
gräddar ni på 175 grader i ca 10-15 minuter, beroende på delarnas storlek. Jag
rekommenderar en tjocklek på 3 mm.
Baka, kavla, stansa, smaka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar