Gratinerat vitlöksbröd
ca 36 stavar eller 18 stora bitarIngredienser:
25 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
6–7 dl vetemjöl
Garnering:
1–2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g västerbottensost, riven
ca 1 dl hackad persilja, färsk
1 msk finhackad timjan, färsk
nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca fem minuter.
2. Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Nagga brödet med en gaffel.
5. Garnering: Riv osten grovt. Blanda olivolja och pressad vitlök i en skål. Pensla blandningen över brödet. Strö över osten och grovmal peppar ovanpå.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg och osten börjat bubbla.
7. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i stavar eller bitar med en vass kniv.
Gott Nytt År!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar