onsdag 16 december 2015

Saffransknäck med pistagenötter

Saffran och nötter. Det känns som varje recept som jag bakar i jul innehåller någon av dessa två ingredienser. Men inget fel med det, under denna månad kan jag inte få nog av saffranssmaken och nötter kan jag äta i mängder året om. Receptet kommer ursprungligen från Glöggboken av Annika Mogensen.
Saffransknäck med pistagenötter
ca 100 st
Ingredienser:
2 pkt (1 g) saffran
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
120 g (2 dl socker)
1 dl saltade pisatgenötter

Gör så här:
   1. Blanda saffran med en matsked hett vatten.
   2. Grovhacka pistagenötterna. Lägg en eller ett par bitar pistagnöt i varje knäckform. Hacka resten av nötterna lite mer.
   3. Blanda ner allt utom pistagenötterna i en kastrull och sjud till 120 grader. Rör om då och då för att hålla temperaturen jämn. Testa med kulprovet (droppa lite smet i ett glas kallt vatten och forma till en kula) för att se att knäcken är klar.
   4. Fördela den varma smeten i knäckformarna. Du kan värma upp den emellanåt om den blivit för stel. Låt knäcken svalna och förvara dem svalt.

Feliz Navidad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar