Modern adventsmiddag
4 portioner
Ingredienser:
500
g älgkött
salt
och peppar
Citronmarinad:
2
msk rapsolja
2
msk citronsaft
citronskal,
från en liten citron
½
tsk torkad eller färsk timjan, smulad eller hackad
½
tsk salt
½
tsk svartpeppar
Glöggcouscous:
2
dl vatten
2
krm salt
2,5
dl couscous
3/4
msk rapsolja
½
dl Yuzu Ingefära Glögg (2012 års glögg) eller annan vit glögg
½
granatäpple
Krämig sallad:
2
sharon
1
litet äpple
1
blodapelsin
250
g kesella (10 %)
Gör så här:
1.
Blanda ihop alla ingredienser till
marinaden i en bunke.
2.
Skär köttet i 2,5x2,5 cm stora
bitar, lägg ner dem i bunken och rör om så att marinaden täcker köttet. Täck
bunken med plastfolie och ställ in i kylen, gärna 1 timma eller längre.
3.
Börja sedan med salladen. Skär persimon
i bitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Sär bort skalet från apelsinen och
skär varje klyfta i 2-3 bitar. Rör ner
allt i kesellan och låt stå i kylen fram till servering.
4.
Om du använder träspett, blötlägg
dem i 15 minuter.
5.
Sätt ugnen på grill och 250 grader.
6.
Trä upp älgbitarna på spetten,
salta och peppra. Grilla spetten på gallret högt uppe i ugnen, ca 10 minuter. Ställ
en långpanna längst ner i ugnen så att ev. marinaddropp hamnar där.
7.
Koka upp vatten med salt i en
kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i couscous. Lägg på locket och
låt det svälla i 5 minuter. Tillsätt olja och glögg.
8.
Kärna ur granatäppelhalvan, ta inte
med det vita eftersom det är beskt. Blanda ner kärnorna i couscousen.
9.
Servera älgspetten med
glöggcouscous och krämig sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar