söndag 9 december 2012

Modern adventsmiddag

Imorgon är det Nobeldagen, vilket är ett ypperligt tillfälle och fixa till en god adventsmiddag. Jag har experimenterat lite med couscousen och smaksatt den med årets glöggsmak Yuzu & ingefära som gav den en härligt sötsyrlig smak. Väldigt passande till de citronmarinerade viltspetten, de går också använda t.ex. innerfilé av nöt om man inte har tillgång till älgkött. Resten av glöggen vill jag tipsa er att dricka kall till några pepparkakor eller biscottis på kvällskvisten!
Modern adventsmiddag
4 portioner
Ingredienser:
500 g älgkött
8 st spett av trä eller metall
salt och peppar
Citronmarinad:
2 msk rapsolja
2 msk citronsaft
citronskal, från en liten citron
½ tsk torkad eller färsk timjan, smulad eller hackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Glöggcouscous:
2 dl vatten
2 krm salt
2,5 dl couscous
3/4 msk rapsolja
½ dl Yuzu Ingefära Glögg (2012 års glögg) eller annan vit glögg
½ granatäpple
Krämig sallad:
2 sharon
1 litet äpple
1 blodapelsin
250 g kesella (10 %)

Gör så här:
1.      Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke.
2.      Skär köttet i 2,5x2,5 cm stora bitar, lägg ner dem i bunken och rör om så att marinaden täcker köttet. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen, gärna 1 timma eller längre.
3.      Börja sedan med salladen. Skär persimon i bitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Sär bort skalet från apelsinen och skär varje klyfta i 2-3 bitar.  Rör ner allt i kesellan och låt stå i kylen fram till servering.
4.      Om du använder träspett, blötlägg dem i 15 minuter.
5.      Sätt ugnen på grill och 250 grader.
6.      Trä upp älgbitarna på spetten, salta och peppra. Grilla spetten på gallret högt uppe i ugnen, ca 10 minuter. Ställ en långpanna längst ner i ugnen så att ev. marinaddropp hamnar där.
7.      Koka upp vatten med salt i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i couscous. Lägg på locket och låt det svälla i 5 minuter. Tillsätt olja och glögg.
8.      Kärna ur granatäppelhalvan, ta inte med det vita eftersom det är beskt. Blanda ner kärnorna i couscousen.
9.      Servera älgspetten med glöggcouscous och krämig sallad.

God andra advent! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar