onsdag 26 december 2012

Nötmarängrulle med chokladtryffel & lingonkräm

Denna goding bjöd jag på som efterrätt på julafton i år men jag tror att den skulle passa lika bra till Nyårsafton. Receptet kommer från Matmagasinets julspecial 2012 men det var en några punkter som saknades i instruktioner och vissa tyckte jag var lite underliga så jag justerade receptet under bakningens gång, beskrivningen är som jag gjorde det. Resultatet blev precis som jag ville ha det och alla gästerna verkade också väldigt nöjda och mätta. Det som riktigt bra med denna dessert är också att den går att göra i flera dagar i förväg.
Nötmarängrulle med chokladtryffel & lingonkräm
10-12 bitar
Ingredienser:
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
Marängbotten:
4 stora äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 tsk ättiksprit eller vitvinsvinäger
1 dl hackade hasselnötter
Lingonkräm:
1 dl frysta lingon
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
125 g kesella (10 %)
Garnering:
25 g mörk choklad

Gör så här:
1.      Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp 1 dl av grädden, häll över chokladen och låt den smälta ner. Låt svalna.
2.      Vispa resten av grädden lätt och rör ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Låt stå övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
3.      Sätt ugnen på 175 grader.
4.      Marängbottnen: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt lite socker i taget under vispning och vispa tills du har fått en fast maräng.  Mot slutet av vispningen ska ättikspriten blandas ner.
5.      Bred ut smeten till en rektangel, 30x40 cm på en bakpappersklädd plåt. Stör över de hackade hasselnötterna. Grädda marängen på andra falsen nedifrån i ca 25 minuter. Marängen ska inte sjunka när man tar ut den men fortfarande vara mjuk.
6.      Stjälp upp marängen på ett bakpapper och dra försiktigt av bakplåtspappret på dess undersida. Lägg tillbaka pappret och rulla försiktit ihop den får form och inte spricker när man sedan ska rulla ihop den med fyllningen. Placera sedan en mycket lätt fuktad handduk över rullen och låt svalna.
7.      Lingonkräm: Blanda lingonen med sockret. Vispa grädden och blanda ner kesellan. Ställ i kylen.
8.      Tårtan: Rulla ut marängen och bred chokladtryffeln över marängen. Om tryffeln har stelnat för mycket kan du vispa upp den och låta den stå i rumstemperatur ett tag så att den mjuknar upp.
9.      Vänd slarvigt ner lingonen och fördela lingonkrämen ovanpå chokladtryffeln. Men lämna en bit in ut till kortsidorna utan kräm så att den inte trycks ut när man rullar ihop tårtan.
10.  Rulla ihop tårtan från långsidan och lägg om ugnsfolie runt den. Frys in den i minst 3 timmar.
11.  Ta ut tårtan minst 30 minuter före servering. När du tar ut tårtan kan du direkt smälta chokladen för garnering och ringla den över marängrullen. Bäst går det att skära tårtan med en kniv som är sköljd i varmt vatten.

Nu är det bara att sätta igång så kan ni snart checka av nyårsdesserten från er to-do-list!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar