Nötmarängrulle med chokladtryffel &
lingonkräm
10-12 bitar
Ingredienser:
Chokladtryffel:
200
g mörk choklad
3
dl vispgrädde
2
äggulor
Marängbotten:
4
stora äggvitor
2
½ dl strösocker
1
tsk ättiksprit eller vitvinsvinäger
1
dl hackade hasselnötter
Lingonkräm:
1
dl frysta lingon
½
dl strösocker
1
dl vispgrädde
125
g kesella (10 %)
Garnering:
25
g mörk choklad
Gör så här:
1.
Chokladtryffel: Hacka chokladen.
Koka upp 1 dl av grädden, häll över chokladen och låt den smälta ner. Låt
svalna.
2.
Vispa resten av grädden lätt och
rör ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Låt stå övertäckt i kylen i 2-3
timmar.
3.
Sätt ugnen på 175 grader.
4.
Marängbottnen: Vispa äggvitorna
till ett skum. Tillsätt lite socker i taget under vispning och vispa tills du
har fått en fast maräng. Mot slutet av
vispningen ska ättikspriten blandas ner.
5.
Bred ut smeten till en rektangel,
30x40 cm på en bakpappersklädd plåt. Stör över de hackade hasselnötterna.
Grädda marängen på andra falsen nedifrån i ca 25 minuter. Marängen ska inte
sjunka när man tar ut den men fortfarande vara mjuk.
6.
Stjälp upp marängen på ett
bakpapper och dra försiktigt av bakplåtspappret på dess undersida. Lägg
tillbaka pappret och rulla försiktit ihop den får form och inte spricker när
man sedan ska rulla ihop den med fyllningen. Placera sedan en mycket lätt
fuktad handduk över rullen och låt svalna.
7.
Lingonkräm: Blanda lingonen med
sockret. Vispa grädden och blanda ner kesellan. Ställ i kylen.
8.
Tårtan: Rulla ut marängen och bred
chokladtryffeln över marängen. Om tryffeln har stelnat för mycket kan du vispa
upp den och låta den stå i rumstemperatur ett tag så att den mjuknar upp.
9.
Vänd slarvigt ner lingonen och
fördela lingonkrämen ovanpå chokladtryffeln. Men lämna en bit in ut till kortsidorna
utan kräm så att den inte trycks ut när man rullar ihop tårtan.
10. Rulla ihop tårtan från långsidan och lägg om
ugnsfolie runt den. Frys in den i minst 3 timmar.
11. Ta ut tårtan minst 30 minuter före servering.
När du tar ut tårtan kan du direkt smälta chokladen för garnering och ringla
den över marängrullen. Bäst går det att skära tårtan med en kniv som är sköljd
i varmt vatten.
Nu
är det bara att sätta igång så kan ni snart checka av nyårsdesserten från er
to-do-list!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar