onsdag 5 december 2012

Mjukt Vörttunnbröd

Dessa mjuka tunnbröd har en smak av vört, en trevlig variation från vörtlimporna. Jag utgick från ett recept från en tidning av Leva & Bo men därefter har det blivit en hel del ändringar. Bröden är jättegoda att fylla med julskinka, ost och grönsaker för att få det till en matig måltid eller enkelt med lite smör som tillbehör till julbordet.
Mjukt Vörttunnbröd
6 stora kakor
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
33 cl julmust
1 dl sirap
5 dl vatten
1,3 dl socker
4 dl rågsikt
ca 17 dl vetemjöl
1 msk kanel
0,5 msk malda nejlikor
1 msk malda pomeransskal
Pensling:
3 delar julmust
1 del sirap

Gör så här:

1. Smula ner jästen. Smält smöret, blanda med vatten, julmust och sirap. Värm till 37° C. Arbeta ihop degen. Dela den i 6 stycken som får jäsa ca 30 min.
2. Arbeta samtliga degbitar på mjölat bakbord och kavla sedan ut varje del till en rund, platt kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Gör slutligen några lätta drag med en kruskavel över bröden.
3. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden upp ugnen till 300 grader och sätt in en plåt som får bli riktigt het. Grädda ett bröd i taget, det går enklast att föra över bröden till den heta plåten med hjälp av en kavel. Rulla upp kakan på kaveln och rulla av på plåten.
4. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter. Pensla eventuellt bröden med en blandning av julmust och sirap direkt när den kommer ur ugnen.

Baka nu och frys in till julhelgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar