Saffransbutterkaka med apelsinkräm
Ingredienser:
1/2
tsk salt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
ca 16 dl vetemjöl
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
ca 16 dl vetemjöl
Apelsinkräm:
1
apelsin, 1/2 dl saft och skal från hela
1/2
dl mellangrädde
1
st äggula
2
msk vetemjöl
½
dl strösocker
½
tsk vaniljsocker
Fyllning:
75
g smör
½
dl strösocker
1
msk kardemumma, nystött
Pensling och garnering:
1
uppvispat ägg
1
dl hackad nötmix
Glasyr:
1
½ dl florsocker
1
msk vatten
Gör så här:
1.
Smula jästen i en bunke.
2.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt, 37 grader.
3.
Häll över lite av degvätskan i
bunken och rör ut jästen. Blanda i resten.
4.
Tillsätt kesella, salt och nästan
allt socker. Resten av sockret stöter du tillsammans med saffranet i en mortel.
Rör ner saffransockret.
5.
Tillsätt hälften av mjölet i bunken
och arbeta in det. Häll därefter ner lite mjöl i taget tills du har fått en
smidig deg.
6.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7.
Sjud alla ingredienser förutom
apelsinskal och vaniljsocker till apelsinkrämen i en kastrull. När krämen har
börjat tjockna efter ca 5 minuter tar du av den från plattan och tillsätter
skalet och vaniljsockret. Låt krämen svalna.
8.
Kavla ut degen på ett mjölat
bakbord till en rektangulär platta, 40x50 cm.
9.
Bred över smör, strö över socker
och kardemumma.
10. Rulla
ihop plattan från långsidan och skär 2 cm tjocka bitar. Lägg 10 av bitarna i en
smord form, 24 cm i diameter. Det kommer se glest ut men kakan kommer jäsa
samman. Resterande bitar lägger du på en bakpapperklädd plåt. Täck över kakan
och bullarna med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
11. Sätt
ugnen på 200 grader.
12. Spritsa eller skeda i apelsinkrämen i
butterkakans bullar. Pensla med det uppvispade ägget och strö över nöthacket.
13. Grädda
kakan i nedre delen av ugnen i 20-22 minuter.
14. Höj
ugnstemperaturen till 250 grader. Pensla bullarna på plåtarna med ägg och strö
ev. över nöthack eller pärlsocker.
15. Grädda
i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
16. Blanda
florsocker med vatten till glasyren. När butterkakan har svalnat ringlar du
över glasyren och låter den stelna.
Finns det ljus, finns det värme, finns det kärlek och frid... God 1:a advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar