Fräsch nyårsmiddag med marinerad anka
och asiatisk sallad
4 portioner
Ingredienser:
3
msk honung
1
tsk risvinäger
3
vitlöksklyftor, skalade och pressade
2
tsk szechuanpepparkorn alt. svartpepparkorn, malda
2
stjärnanis, malda + 3-4 hela
600
g ankbröst med skinn
Asiatisk morotsallad:
½
salladskålhuvud
2
stora morötter
3
salladslökar
150
g böngroddar
1
½ msk sesamfrön
ev.
en näve färsk koriander
Dressing:
1
msk risvinäger
1
msk soja
1
msk strösocker
1
msk sesamolja
Gör så här:
1.
Rör ihop soja, honung, risvinäger,
vitlök, peppar och mald stjärnanis till marinaden i en stor bunke.
2.
Lägg i ankbrösten och se till att
de täck över dem med marinaden. Täck skålen med plastfolie och ställ in den i
kylen under minst 2 timmar, gärna över natten.
3.
Ta fram de marinerade ankbrösten
och sätt ugnen på 200 grader. Ankbrösten ska vara framme i 10 minuter innan de
tillagas.
4.
Finstrimla salladskålen, skär
salladslöken i tunna skivor, skala och grovriv morötterna. Blanda allt detta
tillsammans med böngroddar i en skål.
5.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Strö över sesamfröna på salladen, hacka koriandern grovt och strö den över
salladen.
6.
Blanda alla ingredienser till
dressingen i en liten skål.
7.
Lägg ankbrösten i en ugnsfast form
och släng över de hela stjärnanisarna ovanpå. Tillaga i mitten av ugnen i
ungefär 15 minuter, tills köttet är genomstekt. Ös med köttsafterna efter halva
tiden.
8.
När ankan är klar, sätt ugnsgrillen
på högsta värme och grilla i 1-2 minuter tills skinnet är knaprigt och
krispigt.
9.
Låt ankbrösten vila i 5 minuter
innan du skär upp i tunna skivor och serverar tillsammans med den asiatiska
salladen och dess dressing.
Gör det bästa av ditt årsslut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar