fredag 28 december 2012

Fräsch nyårsmiddag med marinerad anka och asiatisk sallad

En nyårsmiddag behöver inte bestå av dyrt kött och någon form av potatis. Här är ett läckert alternativ som känns precis lika lyxigt men inte lika tungt så man orkar med efterrätten också. Av två recept från Donal Skehans underbara bok ”Kitchen Hero” har jag knixat ihop denna goda huvudrätt med stjärnglans.
Fräsch nyårsmiddag med marinerad anka och asiatisk sallad
4 portioner
Ingredienser:
1 tsk mörk soja
3 msk honung
1 tsk risvinäger
3 vitlöksklyftor, skalade och pressade
2 tsk szechuanpepparkorn alt. svartpepparkorn, malda
2 stjärnanis, malda + 3-4 hela
600 g ankbröst med skinn
Asiatisk morotsallad:
½ salladskålhuvud
2 stora morötter
3 salladslökar
150 g böngroddar
1 ½ msk sesamfrön
ev. en näve färsk koriander
Dressing:
1 msk risvinäger
1 msk soja
1 msk strösocker
1 msk sesamolja

Gör så här:
1.      Rör ihop soja, honung, risvinäger, vitlök, peppar och mald stjärnanis till marinaden i en stor bunke.
2.      Lägg i ankbrösten och se till att de täck över dem med marinaden. Täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen under minst 2 timmar, gärna över natten.
3.      Ta fram de marinerade ankbrösten och sätt ugnen på 200 grader. Ankbrösten ska vara framme i 10 minuter innan de tillagas.
4.      Finstrimla salladskålen, skär salladslöken i tunna skivor, skala och grovriv morötterna. Blanda allt detta tillsammans med böngroddar i en skål.
5.      Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Strö över sesamfröna på salladen, hacka koriandern grovt och strö den över salladen.
6.      Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål.
7.      Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och släng över de hela stjärnanisarna ovanpå. Tillaga i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter, tills köttet är genomstekt. Ös med köttsafterna efter halva tiden.
8.      När ankan är klar, sätt ugnsgrillen på högsta värme och grilla i 1-2 minuter tills skinnet är knaprigt och krispigt.
9.      Låt ankbrösten vila i 5 minuter innan du skär upp i tunna skivor och serverar tillsammans med den asiatiska salladen och dess dressing.

Gör det bästa av ditt årsslut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar