fredag 21 december 2012

Saffransmarängtårta med apelsingrädde och bär

Chokladmarängtårta med lemoncurd till påsk, pavlova med jordgubbar till midsommar och saffransmaräng med apelsingrädde och bär till jul. Marängtårta är aldrig fel! Att tillsätta saffran i en marängsmet hade jag inte provat förrän jag hittade detta recept i en Buffétidning från 2008. Fantastiskt gott, jag la till lite rivet apelsinskal på toppen för att få fram apelsinsmaken ytterligare. Denna julefterätt tror jag kommer gå hem i alla stugor!
Saffransmarängtårta med apelsingrädde och bär
Ingredienser:
3 äggvitor
1/2 tsk färskpressad citronjuice
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt (10%)
2 msk konc apelsinjuice
2 msk florsocker
300 g frysta, tinade björnbär och hallon
ev. rivet apelsinskal till garnering

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 150°C.
2.      Vispa äggvitor, citronjuice och saffran till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget.
3.      Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper till en rund botten, ca 20 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten.
4.      Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt den stå kvar några timmar.
5.      Vispa grädden hårt. Rör i yoghurt, apelsinjuice och florsocker.
6.      Klicka grädden på marängen, strö över bären och garnera eventuellt med reivet apelsinskal. Servera genast.

Härlig dan före dan före dan före doppardan!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar