Praliner med mjuk apelsinkola
Ingredienser:
175
g mörk choklad
Apelsinkolafyllning:
1
dl vispgrädde
½
dl ljus sirap
1
dl socker
1
½ tsk finrivet apelsinskal
Övrigt:
ischokladformar
ev.
apelsinskalsstrimlor till garnering
Gör så här:
1.
Bryt chokladen i bitar och smält
den över vattenbad eller i micron.
2.
Skeda i lite choklad i en form och
använde en pensel för att dra över ett lager choklad så alla sidor täcks. Gör
på samma sätt med de andra formarna och ställ sedan dem svalt.
3.
Mät upp vispgrädde, sirap och
socker i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt det sedan
koka i 8-10 minuter. Genom att droppa en tesked av smeten i kallt vatten kan du
se om kolan är klar, konsistensen ska vara mjuk, nästan segt rinnande. Har man
en termometer kan man också kolla upp att temperaturen ligger på 120 grader.
4.
Dra av kastrullen från plattan och
tillsätt apelsinskalet. Låt svalna.
5.
Fyll formarna med den ljumma,
nästan rumsvarma kolasmeten. Ställ därefter formarna kallt igen.
6.
Smält om den överblivna chokladen.
Täck kolan i varje form med chokladen. Garnera gärna med några apelsinskalsstrimlor
och sedan kan de serveras.
Nu fortsätter julbaket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar