onsdag 19 december 2012

Praliner med mjuk apelsinkola

Mer godisrecept bjuds det på idag och detta är en riktig höjdare. Praliner med mjuk apelsinkola är ett recept som ursprungligen kommer från Matmagasinets Julspecial 2012. Korrigeringarna som jag har gjort ligger i metoden av chokladtäckning runt formarnas kanter, jag valde att använda en liten rund bakpensel vilket fungerade riktigt bra. Med den mörka chokladen och den knäckiga apelsinkola har dessa praliner blivit de mest populära julgodiset hittills i år. Jag är säker på att pralinerna även fungerar till nyår men då måste jag göra fler!
Praliner med mjuk apelsinkola
Ca 30 st
Ingredienser:
175 g mörk choklad
Apelsinkolafyllning:
1 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 dl socker
1 ½ tsk finrivet apelsinskal
Övrigt:
ischokladformar
ev. apelsinskalsstrimlor till garnering

Gör så här:
1.      Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i micron.
2.      Skeda i lite choklad i en form och använde en pensel för att dra över ett lager choklad så alla sidor täcks. Gör på samma sätt med de andra formarna och ställ sedan dem svalt.
3.      Mät upp vispgrädde, sirap och socker i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt det sedan koka i 8-10 minuter. Genom att droppa en tesked av smeten i kallt vatten kan du se om kolan är klar, konsistensen ska vara mjuk, nästan segt rinnande. Har man en termometer kan man också kolla upp att temperaturen ligger på 120 grader.
4.      Dra av kastrullen från plattan och tillsätt apelsinskalet.  Låt svalna.
5.      Fyll formarna med den ljumma, nästan rumsvarma kolasmeten. Ställ därefter formarna kallt igen.
6.      Smält om den överblivna chokladen. Täck kolan i varje form med chokladen. Garnera gärna med några apelsinskalsstrimlor och sedan kan de serveras.

Nu fortsätter julbaket!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar