fredag 9 augusti 2013

Kanelbullemuffins


Lyckade, är ordet som jag vill använda till dessa muffins. Saftiga med mycket smak av kanel och en knäckig yta. Receptet är ombyggt från Pernilla Wahlgrens recept på Kanelbullesockerkaka. Instruktionerna, några mått och ingredienser har ändrats och den stora kakan har förvandlats till portionsstora muffins. Kanelgranulat var ett smart drag från min sida. Muffinsarna blev snyggare och fick fylligare smak.

Kanelbullemuffins
12 st
Ingredienser:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl lätt crème fraîche (alt.gräddfil)
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning och garnering:
2/3 dl strösocker
1 msk malen kanel och 1 msk kanelgranulat (alt. 2 msk malen kanel)
50 g smör

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Vispa smör och socker poröst.
3.    Rör ner ett ägg i taget, och sedan crème fraîchen.
4.    Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.
5.    Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
6.    Rör ihop socker och kanel till fyllning och garnering.
7.    Ställ fram muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt. Fördela hälften av smeten så de fyller 1/3 av formarna.
8.    Strö över hälften av kanelsockret.
9.    Fyll på med resterande smet och strö över kvarvarande kanelsocker. Lägg på en klick smör över varje muffins.
10. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Sockra din dag!

4 kommentarer:

  1. Vilket vackert namn. Låter gott också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du borde definitivt göra en sats och om du inte har testat kanelgranulat någon gång så rekommenderar jag det. Alltid lika roligt att prova något nytt. :)

      Radera
  2. Vad gott det låter! Åh, lite vaniljvisp och äppelkompott till dem så blir det ju en hel dessert. Då måste ju bakningsnovisen i mig fråga vad kanelgranulat är och hur det skiljer sig från malen kanel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vad roligt att du tycker att det låter gott.
      Kanelgranulat är grovare än malen kanel och kan därmed ge en intensivare smak. Det kan jämföras med malen svartpeppar och grovmalen svartpeppar.

      Radera