torsdag 9 april 2015

Surdegsvåfflor

Originalrecept är skapat av surdegskungen Sébastien Boudet. Jag gjorde våfflorna till självaste våffeldagen i år men därefter har jag gjort en del ändringar i instruktionerna. Hur som helst blev helt amazed över hur mycket mer de smakade än vanliga våfflor. Smakerna utvecklas verkligen under den långa jäsprocessen och sötman från vaniljstång kommer verkligen till sin rätt. Dessutom finns det ingen som helst smak av jäst som det lätt kan bli när man gör snabbjästa bakverk. Men det här är som förståligt inget du kan komma på att du vill slänga ihop klockan 18 efter en lång dag på jobbet, det krävs lite planering. Fast när jäsningen väl har kommit i rullning är det bara att luta sig tillbaka och vänta på att få dra igång våffeloset.
Surdegsvåfflor
4 portioner, ca 12 våfflor
Ingredienser:
100 g smör
300 g ljust mjöl (ca 5 dl)
5 g havssalt
60 g strösocker (ca 2/3 dl)
150 g ägg (3 st)
5 dl ljummen mjölk
1 st vaniljstång
Poolish:
100 g vetemjöl (ca 1 2/3 dl)
1 dl kallt vatten
1 g jäst
Tillbehör:
sylt eller färska bär
grädde eller vaniljglass

Gör så här:

   1. Börja med poolishen genom att vispa mjöl, vatten och en gnutta jäst till en pannkaksliknande smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är fluffig och bildat bubblor. Detta kan ta allt från 7-8 timmar till 12–16 timmar beroende på temperaturen i rummet och mängden jäst du tillsatt i poolishen.
   2. När poolishen jäst klart kan du börja med självaste våffelsmeten. Smält först smör ie n kastrull på låg värme. Ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna en stund.
   3. Blanda under tiden mjöl, salt och socker i en bunke. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölblandningen. Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen, knäck ner äggen och rör ut äggen med lite av mjölet (som om du skulle göra pasta). Men smeten i mitten ska vara så pass lös att det går att röra om med en visp, fast samtidigt tillräckligt tjock för att undvika mjölklumpbildning.
   4. Tillsätt en skvätt mjölk i taget och rör samtidigt kontinuerligt ner lite mjöl från kanterna. Vispa till en klumpfri smet.
   5. Häll i all poolish och det avsvalnade smöret i smeten och vispa ordentligt så att jästsvamparna sprids och sätter igång hela våffelsmeten för att ge luftiga och smakrika våfflor.
   6. Täck bunken men en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur innan du börjar grädda våfflorna. 
   7. Pensla våffeljärnet med smör och grädda våfflorna ordentligt gyllenbruna och frasiga. Servera tillsammans med lätt- och långvispad grädde och en god sylt, eller äkta vaniljglass och fina bär. 

Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar