Idag firade jag och släkten min farmor som nyligen fyllde 92 år!
Jag fick det trevliga uppdraget att göra två tårtor till festen. Det blev
en marängtårta som fungerar i de flesta lägena och genom att tillsätta
rispuffar fick denna tårta det lilla extra. Tårtans fylldes med en UNDERBAR
chokladkolakräm, grädde och björnbär och på toppen skapade jag blommor av
grädde, hallon och blåbär. Tårtan är dessutom mitt bidrag till Månadens sötsak på just temat kalas.
Krispig
marängtårta
10-12
bitar
Ingredienser:
4
st. äggvitor
3
dl puffat ris
Fyllning:
1-1,5
dl grädde
1,5
dl björnbär
Chokladkolakräm:
4
äggulor
1
dl socker
125
mörk blockchoklad
1
dl grädde
Garnering:
1,5
dl hallon & blåbär (blandat)
1-1,5
dl vispgrädde
röd
livsmedelsfärg
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 125 grader.
2.
Separera äggvitan från äggulorna,
lägg äggvitan i en skål och spara äggulorna till chokladkolakrämen.
3.
Vispa äggvitorna till ett hårt
skum, tillsätt sockret i omgångar och vispa åter till ett hårt skum.
4.
Vänd ner rispuffarna och bred ut
smeten i en bakpappersklädd 30x40 cm stor långpanna.
5.
Grädda marängen mitt i ugnen i ca 1
timma och 20 minuter.
6.
Gör chokladkolakrämen under tiden.
Rör samman äggulorna, sockret och grädden i en liten kastrull. Låt blandningen
sjuda i 3-5 minuter, tills den tjocknar.
7.
Ta av kastrullen från värmen. Hacka
chokladen grovt och lägg ner den i kastrullen och rör om tills den har smält.
8.
Låt marängen svalna lite innan du
drar av pappret och dela den sedan i två delar. Lägg upp den första delen på
ett uppläggningsfat. Vispa grädden till fyllningen och bred den på marängen,
sprid ut björnbären och häll därefter chokladkolakrämen över bären när krämen
har svalnat kallnat helt.
9.
Lägg på den andra halvan av marängen.
Vispa grädden och färga den med några droppar röd livsmedelsfärg.
10. Spritsa 5 kronblad med en stor rundtyll. Gör
ungefär 7 stycken blommor på samma sätt.
11. Fyll
blommornas mitt med bären.
Baka och Njut!
Ser jättegod ut!
SvaraRaderaDet är den också! :) Krispig och mjukseg, samtidigt som den inte segnar ihop av vätska från bären eller grädden.
Radera