lördag 3 december 2011

Tant Harriets Pepparkakor

Ett klassiskt recept från Vår kokbok fick pryda det mellersta fatet. Pepparkakor är ju ett måste till jul och dessa peppisar är ett säkert kort.
Tant Harriets Pepparkakor
Ca 300 st.
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk hel eller malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1,5 liter vetemjöl

Gör så här:
1.      Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
2.      Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn.
3.      Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
4.      Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.

Mumsa på!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar