Tant Harriets Pepparkakor
Ca 300 st.
300
g smör
5
dl socker
1
dl ljus eller mörk sirap
1
msk malen ingefära
2
msk malen kanel
1
msk malen kryddnejlika
2
tsk hel eller malen kardemumma
1
msk bikarbonat
2
dl vatten
1,5
liter vetemjöl
Gör så här:
1.
Rör
fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en
mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av
mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt då
allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
2.
Arbeta
in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett
dygn.
3.
Ta
fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla
den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
4.
Grädda
i mitten av ugnen 4-5 minuter på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Förvara pepparkakorna i burkar med lock i
rumsvärme.
Mumsa på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar