torsdag 22 december 2011

Pepparkakstiramisu

Har du panik över att du inte vet vilken efterrätt du ska servera i julhelgen? Då tycker jag att du ska göra denna pepparkakstiramisu med fruktkompott. Detta recept är ursprungligen från ica.se men jag använde citron istället för citrongräs och jag gjorde även en del ändringar i instruktionerna. Pepparkakstiramisun blev en utsökt julversion av den populära italienska efterrätten och fruktkompotten gav det hela en riktigt fin brytning.
Pepparkakstiramisu med fruktkompott
4-6 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 msk florsocker
1 apelsin
250 g mascarpone
1/2 dl kallt espressokaffe eller starkt bryggkaffe
2 msk strösocker
10-15 pepparkakor
2 msk kakao
Fruktkompott:
500 g frukt (t ex 1/2 papaya, 1/2 mango, 1/3 ananas eller 4-6 physalis)
1 dl råsocker eller brun farin
1 dl vatten (0,75 dl om du använder vanlig citron)
1 stjälk citrongräs eller ½ citron, skal och saft


Gör så här:
1.      Separera vitorna från gulorna. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum.
2.      Vispa äggulor och florsocker poröst
3.      Riv skalet från apelsinen och pressa ur juicen. Rör i skalet och ½ dl av juicen i mascarponen i äggulevispet. Tillsätt mascarponen och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
4.      Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
5.      Bryt pepparkakorna i 2-3 delar beroende på storlek. Blanda kaffe med pressad apelsinjuice och strösocker i en skål. Doppa pepparkakorna snabbt i kaffeblandningen.
6.      Börja med att lägga ett lager pepparkakor i portionsglas eller i en form (10x20 cm). Täck sedan med 1/3 av mascarponekrämen och sedan mer pepparkakor. Avsluta med resten av mascarponekrämen
7.      Låt stå kallt minst 1 timme. Sikta över kakao.
8.      Fruktkompott: Skala, kärna ur och skär frukterna i bitar. Koka upp socker tillsammans med vatten och citron eller citrongräs.
9.      Lägg frukten i sockerlagen och låt svalna.
10. Servera tiramisun med fruktkompott.
Från mig till er alla önskar jag en riktigt God Jul!          smiley


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar