måndag 5 december 2011

Jollycake

Jollycake är ett experiment som blev till en egenskapad julkaka. Det blev en god apelsin- och pepparkakssmak och vacker ätbar järnek. Prova denna läckra kaka som efterrätt till din julmiddag eller experimentera fram något själv i köket.
Jollycake
10-12 bitar
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 apelsin, saft + rivet skal
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smulade eller stötta pepparkakor
Dumlegrädde:
1 ½ dl grädde
100 g dumle gingerbread
Dekoration:
9 gröna och köpta sockerblad eller hemgjorda av marsipan
5 gram röd marsipan
ev. snöflingeströssel

Gör så här:
1.      Börja med dumlegrädden; Värm upp grädden i en kastrull, men låt den inte nå över kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och smält ner dumlekolorna. Låt blandningen stelna i kylen, gärna över natten.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Smält matfettet och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt saft och skal från apelsin. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Vänd i smöret.
4.      Smöra och strö pepparkakssmulor i en bakform som rymmer minst 1 ½ liter. Häll ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
5.      Stjälp upp kakan när den har svalnat och dela den i två delar.
6.      Gör 9 små kulor av den röda marsipanen och om du ska göra egna blad skär ut kavlad marsipan till 9 avlånga blad.
7.      Vispa upp dumlegrädden och sprid ut all dumlegrädde förutom 2 msk på första halvan. Lägg på den andra halvan och klicka ut resterande grädde på fyra platser ovanpå kakan. Placera bladen 3 och 3 på varje gräddklick med varsin ände mot varandra i en cirkel och lägg tre marsipankulor i mitten så det ser ut som järnek. Om du vill ha kakan extra fin, dekorera den med snöflingeströssel också.

Välkommen in igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar