Saffransmatbröd
Ingredienser:
2
½ dl mjölk
25
g jäst
5
dl (300 g) vetemjöl
2
½ dl (180 g) grahamsmjöl
1
tsk salt
1
kuvert à ½ g saffran
1
tsk strösocker
75
g rumsvarmt smör
mjöl till utbakning
Gör så här:
1.
Mät upp mjölk, jäst och ägg i en
degbunke och rör ihop.
2.
Mät upp och blanda mjölsorterna med
saltet.
3.
Stöt saffranet fint tillsammans med
strösockret och rör ut i degspadet.
4.
Rör ner mjölkblandningen och det
mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta
degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för
hand. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.
5.
Mjöla bakbordet ordentligt och
stjälp ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2
cm tjock rektangel.
6.
Dela degen i fyrkantiga bitar med
en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar; täck
över med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
7.
Grädda bröden i mitten av ugnen i
200 grader i ca 15 minuter.
8.
Ett tips är att fylla de avsvalnade
bröden med julskinka, tomat och grov senap.
Mysig lill-lördag till er alla!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar