söndag 11 december 2011

Pokemontårta


Nu var det dags för ytterligare en tårtbeställning från ett annat kusinbarn som fyller 8 år på Lucia. Han ville ha en pokemontårta och så fick det bli. För att det är juletiden fyllde jag den med juleskumfluff. Det blev också en ganache med nötchokladsmak. Tårtans täcke är av sockermassa i 2 olika färger och röd marsipan så att tårtan liknar en pokemonboll.
Pokemon tårta
10-12bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 dl hett vatten
Juleskumfluff:
1 ½ dl grädde
65 gram juleskum
Nötchokladganache:
150 gram schweizernötchoklad
1 dl grädde
30-35 gram smör
Garnering:
2 dl grädde
ca 175 gram vit sockermassa
ca 150 g röd marsipan
svart pastafärg
ätbart lim

Gör så här:
1.      Juleskumfluff: Smält juleskum i grädden på svag värme i en kastrull, den om kokar grädden är den inte vispbar. När godiset har smält ska det svalna i kylskåp tills smeten blivit riktigt kall, i minst 6 timmar men gärna över natten.
2.      Nötchokladganache: Grovhacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm upp blandningen tills chokladen har smält. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och låt ganachen vila i kylen, helst över natten.
3.      Sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
5.      Använd en rund bakform som är 22 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan i smeten.
6.      Grädda den i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter
7.      Garnering: Färga ca 50 gram av sockermassan svart.
8.      Lägg upp första delen av kakan på ett fat, vispa upp juleskumfluffet och bre det ovanpå.
9.      Sätt fast nästa lager och täck med nötchokladganachen.
10. Placera sista sockerkakdelen på toppen och vispa grädden. Bred ett tunt lager grädde runt hela tårtan.
11. Kavla ut den röda marsipanen med vetemjöl eller maizena pudrat på underlaget och snurra marsipanlocket några gånger under utkavlingen, då minskar risken att det fastnar. Gör det samma med den vita sockermassan fast med florsocker vid utkavlingen och av en liten bit gör du en cirkel, 2,5 cm i diameter. Av den svarta sockermassan ska ett 2 cm brett band så långt att det räcker över tårtan och en cirkel, 5 cm i diameter kavlas ut.
12.  Täck tårtans övre del med den röda halvcirkeln och den undre med den vita. Sätt fast bandet i mitten med ätbart lim så den går från ena sidan till den andra. I mitten av bandet ska den svarta cirkeln sitta och ovanpå den ska den vita cirkeln sitta, ta ätbart lim som hjälp.
God 3:e advent! Christmas Smilies - Xmas Decoration


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar