Nu
var det dags för ytterligare en tårtbeställning från ett annat kusinbarn som
fyller 8 år på Lucia. Han ville ha en pokemontårta och så fick det bli. För att
det är juletiden fyllde jag den med juleskumfluff. Det blev också en ganache
med nötchokladsmak. Tårtans täcke är av sockermassa i 2 olika färger och röd marsipan så att
tårtan liknar en pokemonboll.
Pokemon
tårta
10-12bitar
Ingredienser:
3
dl strösocker
3
dl vetemjöl
1
dl potatismjöl
1
msk vaniljsocker
1
msk bakpulver
1
dl hett vatten
Juleskumfluff:
1
½ dl grädde
65
gram juleskum
Nötchokladganache:
150
gram schweizernötchoklad
1
dl grädde
30-35
gram smör
Garnering:
2 dl grädde
ca 175 gram vit sockermassa
ca
150 g röd marsipan
svart
pastafärg
ätbart
lim
Gör så här:
1.
Juleskumfluff:
Smält juleskum i grädden på svag värme i en kastrull, den om kokar grädden är
den inte vispbar. När godiset har smält ska det svalna i kylskåp tills smeten
blivit riktigt kall, i minst 6 timmar men gärna över natten.
2.
Nötchokladganache:
Grovhacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm
upp blandningen tills chokladen har smält. Ta av kastrullen från värmen,
tillsätt smör och låt ganachen vila i kylen, helst över natten.
3. Sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och
socker riktigt pösigt.
4. Blanda de torra
ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten varvat med det heta vattnet. Rör
om försiktigt.
5. Använd en rund
bakform som är 22 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper med hög kant.
Häll sedan i smeten.
6.
Grädda den i nedre delen av ugnen i ca 45
minuter
7.
Garnering: Färga
ca 50 gram av sockermassan svart.
8.
Lägg upp första delen av kakan på
ett fat, vispa upp juleskumfluffet och bre det ovanpå.
9.
Sätt fast nästa lager och täck med
nötchokladganachen.
10. Placera
sista sockerkakdelen på toppen och vispa grädden. Bred ett tunt lager grädde
runt hela tårtan.
11. Kavla
ut den röda marsipanen med vetemjöl eller maizena pudrat på underlaget och
snurra marsipanlocket några gånger under utkavlingen, då minskar risken att det
fastnar. Gör det samma med den vita sockermassan fast med florsocker vid
utkavlingen och av en liten bit gör du en cirkel, 2,5 cm i diameter. Av den
svarta sockermassan ska ett 2 cm brett band så långt att det räcker över tårtan
och en cirkel, 5 cm i diameter kavlas ut.
12. Täck tårtans övre del
med den röda halvcirkeln och den undre med den vita. Sätt fast bandet i mitten
med ätbart lim så den går från ena sidan till den andra. I mitten av bandet ska
den svarta cirkeln sitta och ovanpå den ska den vita cirkeln sitta, ta ätbart
lim som hjälp.
God
3:e advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar