måndag 31 oktober 2011

Mumiekola


Idag är det Halloween så inget kan väl passa bättre än att bjuda på ett recept på Halloweengodis. Det är alltid roligt att släppa lös fantasin och skapa nya saker och i år fick det bli en syrlig och söt limekola som liknar mumier.
Mumiekola
ca 20-25 st.
Ingredienser:
50 gram smör
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
10 gram vit choklad
5 gram mörkchoklad
neutral olja
bakplåtspapper och smörpapper

Gör så här:
1.      Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
2.      Smält smör i en tjockbottnad kastrull och blanda ner grädde, sirap, strösocker, och den urskrapade vaniljstången och fröna. Om du inte har vaniljstång kan du använda vaniljsocker istället.
3.      Koka utan lock till 122 grader eller tills smeten klara kulprovet, genom att tillsätta några droppar smet i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast. Koktiden blir 15-25 minuter.
4.      Ta ut vaniljstången och tillsätt limeskal.
5.      Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna och skär upp kolan i stänger ca 9 cm höga och 2 ½ cm breda.
6.      Klipp smörpapper i strimlor. Linda in kolorna med smörpapperet kors och tvärs så det ser ut som mumiens klädnad. Lämna en bit oklädd ungefär ¾ upp på kolorna där ögonen ska placeras.
7.      Smält vit- och mörkchoklad var för sig och tillsätt några droppar olja i varje choklad. Använd en tandpetare för att pricka dit ögonglober med vit choklad och sedan pupiller med den mörka.
8.      Låt chokladen stelna och bjud sedan på läskigt goda kolor.


Ha det bra!

2 kommentarer: