torsdag 20 oktober 2011

Pitabröd och Lammfärsbiffar med färskost

Hembakat bröd är fantastiskt och att fylla hemgjorda pitabröd till middagen är kanongott. Idag har jag lagt upp ett recept på pitabröd och ett recept på biffar med färskost. Pitabröden blev några fler än biffarna men det gör ingenting för med ost eller skinka och gurka blir det en ljuvlig kvällsmacka.
Pitabröd
10-12 st
Ingredienser:
5 dl vatten
25 gram jäst
½ msk socker
12 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja

Gör så här:
1.      Värm upp vattnet tills det är fingervarmt och lös upp jästen i det. Tillsätt sockret, saltet, olivoljan och knåda in vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent i 10 minuter eller tills degen är elastisk.
2.      Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
3.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 10-12 bitar. Rulla varje degbit till en boll och kavla ut till runda kakor.
4.      Värm ugnen till 250 grader. Lägg pitabröden på en bakpappersklädd plåt och grädda i ca 8 minuter men passa dem noga.
5.      Låt dem svalna på ett galler under bakduk.


Pitabröden går utmärkt att frysa, du kan tina och värma dem i ugn på 120-150 grader.
Lammfärsbiffar med färskost
ca 8 st
Ingredienser:
500 gram lammfärs
1 ask, 125 gram färskost med vitlök och örter t.ex. Cantadou
¾ tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
pitabröd
sallad
gurka
tomat
paprika
pepperoni
rostad lök
aioli

Gör så här:
1.      Blanda färsen med färskosten, salt och peppar. Forma dem till 8 st. biffar och förbered sedan tillbehören.
2.      Stek biffarna i 3-4 minuter med olja eller smör. Servera med pitabröden och tillbehören.

Ha nu en finfin torsdagskväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar