lördag 15 oktober 2011

Blåbärsbullar


Idag har jag gjort blåbärsbullar med kokosmassa. De blev riktigt goda men jag gjorde om orginalreceptet från Tasteline för att det skulle passa mig bättre. Min version av receptet finns nedan, så nu är det bara för er att prova och se om ni vill göra ytterligare justeringar.
Blåbärsbullar
Detta recept går antingen göra med kokosmassa eller mandelmassa. Nedan finns ett recept på kokosmassa men köpt fungerar också.
Ca 30 st
Ingredienser:
25 gram jäst
3 dl mjölk
1 ägg
75 gram smör eller margarin
1 krm salt
1 dl strösocker
9 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gram kokosmassa eller 150 gram mandelmassa + 1 dl florsocker
4 dl blåbär, gärna frysta
2 msk potatismjöl
25 gram margarin
3 dl marsankräm
Kokosmassa – ca 150 gram:
1,5 dl kokos
0,9 dl florsocker
4 msk strösocker
Pensling & garnering:
1 st ägg
1 dl socker

Gör så här:
1.      Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och slå den varma mjölken över. Rör till all jäst har lösts upp.
2.      Smält smöret och tillsätt det tillsammans med ägg, salt och socker, rör väl. Blanda sedan i mjölet lite i taget.
3.      Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.
4.      Om du vill göra en egen kokosmassa ska du mixa kokos, socker och ½ tsk av vattnet till en grynig massa. Späda sedan med resterande 0,25 tsk vatten till en bra konsistens. Forma till en korv och slå in den i aluminium eller plastfolie. Förvara den i kylen om den inte ska användas direkt. Tina då upp den till rumstemperatur före användning.
5.      Riv fint eller smula kokosmassan. Om du ska använda mandelmassa istället så ska den rivas fint och sedan blandas med florsocker. Pudra potatismjöl över de frysta blåbären.
6.      Arbeta snabbt ihop den jästa degen, tillsätt eventuellt mer mjöl om den är för lös. Kavla ut en platta 30x45 cm. Bred  margarin, strö över massan och fördela sedan blåbären. Rulla ihop den och skär i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i ca 20 minuter.
7.      Klicka eller spritsa i en klick marsankräm i varje jäst bulle.
8.      Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.
9.      Strö socker över bullarna när de fortfarande är varma.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar