söndag 6 november 2011

Krispig marängtårta


Idag firade jag och släkten min farmor som nyligen fyllde 92 år! Jag fick det trevliga uppdraget att göra två tårtor till festen. Det blev en marängtårta som fungerar i de flesta lägena och genom att tillsätta rispuffar fick denna tårta det lilla extra. Tårtans fylldes med en UNDERBAR chokladkolakräm, grädde och björnbär och på toppen skapade jag blommor av grädde, hallon och blåbär. Tårtan är dessutom mitt bidrag till Månadens sötsak på just temat kalas.
Krispig marängtårta
10-12 bitar
Ingredienser:
4 st. äggvitor
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
Fyllning:
1-1,5 dl grädde
1,5 dl björnbär
Chokladkolakräm:
4 äggulor
1 dl socker
125 mörk blockchoklad
1 dl grädde
Garnering:
1,5 dl hallon & blåbär (blandat)
1-1,5 dl vispgrädde
röd livsmedelsfärg

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 125 grader.
2.      Separera äggvitan från äggulorna, lägg äggvitan i en skål och spara äggulorna till chokladkolakrämen.
3.      Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret i omgångar och vispa åter till ett hårt skum.
4.      Vänd ner rispuffarna och bred ut smeten i en bakpappersklädd 30x40 cm stor långpanna.
5.      Grädda marängen mitt i ugnen i ca 1 timma och 20 minuter. 
6.      Gör chokladkolakrämen under tiden. Rör samman äggulorna, sockret och grädden i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda i 3-5 minuter, tills den tjocknar.
7.      Ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen grovt och lägg ner den i kastrullen och rör om tills den har smält.
8.      Låt marängen svalna lite innan du drar av pappret och dela den sedan i två delar. Lägg upp den första delen på ett uppläggningsfat. Vispa grädden till fyllningen och bred den på marängen, sprid ut björnbären och häll därefter chokladkolakrämen över bären när krämen har svalnat kallnat helt.
9.      Lägg på den andra halvan av marängen. Vispa grädden och färga den med några droppar röd livsmedelsfärg.
10.  Spritsa 5 kronblad med en stor rundtyll. Gör ungefär 7 stycken blommor på samma sätt.
11. Fyll blommornas mitt med bären.

Baka och Njut!




2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det är den också! :) Krispig och mjukseg, samtidigt som den inte segnar ihop av vätska från bären eller grädden.

      Radera