söndag 6 november 2011

Tårta med rosett


Den andra tårtan till 92års-festen fick en rosett på toppen. Det var många olika moment i tårtan men när jag fick se och smaka på resultatet var allt arbete värt mödan. Jag tog hjälp av boken ”Festliga tårtor – sockerkonst för alla” för att göra rosetten och sockerkakan. Receptet på jordgubbsmoussen fann jag på bloggen Bakglädje. Den här gången valde jag att köpa chokladlöven till tårtan för utbudet av löv utomhus var så dåligt. J Men ett recept på egengjorda chokladlöv finns ändå i receptet.
Tårta med rosett
10-12 bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 dl hett vatten
Jordgubbsmousse:
300 g jordgubbar
2-4 msk marsanpulver
1 dl vispgrädde
Fyllning:
2 bananer
1 msk citronsaft
Garnering:
3 dl grädde
50 gram flowerpaste (orange eller soft peach)
ätbart lim
ätbart glitter (silverfärgat)
15 st. choklad löv, köpta eller hemgjorda (beskrivning finns nedan)
15 st. sockerblommor eller egna blommor av flowerpaste (beskrivning finns nedan)

Gör så här:
1.      Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner jordgubbarna. Ställ in moussen frysen i ett par timmar.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
5.      Använd en rund bakform som är 22 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan i smeten.
6.      Grädda den i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
7.      Skär ut tre rektanglar 10x4 cm i tunt kavlad flowerpaste. Ta tag i båda hörnen av den ena kortsidan och vik ihop.
8.      Upprepa det första momentet på den andra kortsidan.
9.      Vik ihop biten på mitten och fäst baksidan av kortsidorna i varandra med ätbart lim. Upprepa momentet med den andra rektangeln så du får två likadana öglor.
10. Nu när du har de både öglorna som tillsammans bildar själva rosetten är et dags för rosettknuten som binder ihop det hela. För att göra rosettknuten viker du en 8x4 cm stor rektangel på samma sätt som de båda första, men utan att vika ihop den på mitten på slutet. Lägg de båda öglorna uppe på den sista rektangeln och vik ihop runt om så du får en knut. Fäst med ätbart lim.
11. Skär ut ett par mindre bitar för att göra banden. Skär den ena sidan på båda bitarna sned och vik den andra sidan på samma sätt som tidigare. Upprepa för att få två likadana band. Fäst under rosettknuten med ätbart lim.
12. Pensla försiktigt ätbart lim på rosetten och pudra över lite ätbart glitter.
13. Om du vill göra egna chokladlöv så ska du smälta mörk blockchoklad i mikron eller i vattenbad. Pensla chokladen på baksidan av små blad med mycket nerver. Var försiktig så det inte kommer choklad på bladets framsida för då kan det vara svårt att dra bort bladet sedan. Låt chokladen stelna och dra därefter försiktigt bort bladen.
14. Om du vill göra egna blommor så kan du kavla ut en bit flowerpaste, ca 3 mm tjock. Använd en mall eller en utstickare i form av en blomma för att stansa ut blommorna. Ta hjälp av majsstärkelse eller vegetabiliskt fett på utstickaren så att massan inte ska fastna. Forma till dem snyggt genom att vika upp bladen lite. Sätt gärna fast en silverkula (strössel) eller liknande med ätbart lim i mitten av blommorna.
15. Dela sockerkakan i 3 delar. Lägg den första delen på ett uppläggningsfat och bred jordgubbsmoussen över.
16. Lägg på nästa våning. Mosa bananerna och blanda det med citronsaft. Bred ut moset på våningen.
17. Vispa grädden och sätt på den sista delen av sockerkakan. Bred grädde på och runt tårtan.
18. Sätt rosetten på mitten av tårtans lock. Placera blommorna och löven runt tårtan och någon eller några på tårtans topp.

God Söndag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar