Den andra tårtan till 92års-festen fick en rosett på toppen. Det var många
olika moment i tårtan men när jag fick se och smaka på resultatet var allt
arbete värt mödan. Jag tog hjälp av boken ”Festliga tårtor – sockerkonst för
alla” för att göra rosetten och sockerkakan. Receptet på jordgubbsmoussen fann
jag på bloggen Bakglädje. Den här gången valde jag att köpa chokladlöven till
tårtan för utbudet av löv utomhus var så dåligt. J Men ett recept på
egengjorda chokladlöv finns ändå i receptet.
Tårta med rosett
10-12 bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 dl hett vatten
Jordgubbsmousse:
300 g jordgubbar
2-4 msk marsanpulver
1 dl vispgrädde
Fyllning:
2 bananer
1 msk citronsaft
Garnering:
3 dl grädde
50 gram flowerpaste (orange eller soft
peach)
ätbart lim
ätbart glitter (silverfärgat)
15 st. choklad löv, köpta eller hemgjorda
(beskrivning finns nedan)
15 st. sockerblommor eller egna blommor av
flowerpaste (beskrivning finns nedan)
Gör så här:
1. Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i
marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner
jordgubbarna. Ställ in moussen frysen i ett par timmar.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem
i äggsmeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
5. Använd en rund bakform som är 22 cm i diameter
och klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan i smeten.
6. Grädda den i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
7. Skär ut tre rektanglar 10x4 cm i tunt kavlad
flowerpaste. Ta tag i båda hörnen av den ena kortsidan och vik ihop.
8. Upprepa det första momentet på den andra
kortsidan.
9. Vik ihop biten på mitten och fäst baksidan av
kortsidorna i varandra med ätbart lim. Upprepa momentet med den andra
rektangeln så du får två likadana öglor.
10. Nu när du har de både
öglorna som tillsammans bildar själva rosetten är et dags för rosettknuten som
binder ihop det hela. För att göra rosettknuten viker du en 8x4 cm stor
rektangel på samma sätt som de båda första, men utan att vika ihop den på
mitten på slutet. Lägg de båda öglorna uppe på den sista rektangeln och vik
ihop runt om så du får en knut. Fäst med ätbart lim.
11. Skär ut ett par mindre
bitar för att göra banden. Skär den ena sidan på båda bitarna sned och vik den
andra sidan på samma sätt som tidigare. Upprepa för att få två likadana band.
Fäst under rosettknuten med ätbart lim.
12. Pensla försiktigt ätbart
lim på rosetten och pudra över lite ätbart glitter.
13. Om du vill göra egna chokladlöv så ska du
smälta mörk blockchoklad i mikron eller i vattenbad. Pensla chokladen på
baksidan av små blad med mycket nerver. Var försiktig så det inte kommer
choklad på bladets framsida för då kan det vara svårt att dra bort bladet
sedan. Låt chokladen stelna och dra därefter försiktigt bort bladen.
14. Om du vill göra egna blommor så kan du
kavla ut en bit flowerpaste, ca 3 mm tjock. Använd en mall eller en utstickare
i form av en blomma för att stansa ut blommorna. Ta hjälp av majsstärkelse
eller vegetabiliskt fett på utstickaren så att massan inte ska fastna. Forma
till dem snyggt genom att vika upp bladen lite. Sätt gärna fast en silverkula
(strössel) eller liknande med ätbart lim i mitten av blommorna.
15. Dela sockerkakan i 3
delar. Lägg den första delen på ett uppläggningsfat och bred jordgubbsmoussen
över.
16. Lägg på nästa våning.
Mosa bananerna och blanda det med citronsaft. Bred ut moset på våningen.
17. Vispa grädden och sätt på
den sista delen av sockerkakan. Bred grädde på och runt tårtan.
18. Sätt rosetten på mitten av tårtans lock.
Placera blommorna och löven runt tårtan och någon eller några på tårtans topp.
God Söndag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar