Plankstek
är verkligen jättegott och jag har gjort en egen variant som passar till
Halloween. Utformningen av rätten är som en pumpa med ögon, näsa, mun och stjälk.
Jag har även lagt till ett mandelsmör för att göra det hela ännu bättre.
Plankstek till Halloween
2 portioner
300 g
fläskfilé
1
vitlöksklyfta
75 g
champinjoner
1 msk
persilja, hackad
½ msk +
1 msk naturell olja
salt
och peppar
Sötpotatismos:
400 g
sötpotatis
1 ½ msk
färskpressad citronsaft
½ msk
olivolja
salt och
peppar
Grönsaker:
1 tomat
2
skivor galiamelon
6-12 st
röda mangoldblad eller ruccola
Mandelsmör:
50 g
smör
5
mandlar
1 liten
vitlöksklyfta
1 msk
färsk persilja, hackad
Gör så här:
1.
Börja med att göra smöret. Skålla och hacka
mandlarna och rör ihop det med persiljan och smöret. Pressa ner vitlöken och
blanda. Forma smöret till en rulle, vira in den i plastfolie och ställ in det i
kylen till servering.
2.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.
3.
Koka sötpotatisen i saltat vatten tills bitarna
är mjuka.
4.
Häll bort vattnet och mixa till en massa
med mixerstav.
5.
Tillsätt citronsaft, olivolja, en nypa salt
och ett par nypor peppar. Rör om.
6.
Skala och hacka vitlöken fint. Ansa och
skär champinjonerna i småbitar. Bryn vitlöken i ½ msk av oljan. Lägg sedan ner
svampen och stek den mjuk. Tillsätt till sist den hackade persiljan och rör om.
7.
Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
8.
Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor.
9.
Skär ett längsgående snitt i fläskfilén,
vik ut den och banka den till en platta, ca 1 cm tjock.
10. Bred ut
svampröran på ena halvan av fläskfilén. Rulla ihop fläskfilén och bind dem med
bindgarn eller tandpetare. Salta och peppra.
11. Bryn
fläskfilén snabbt i en het stekpanna med resterande 1 msk olja tills de är
gyllenbruna. Täck köttet med ugnsfolie och låt det vila tills det ska skäras
upp och läggas på plankan.
12. Skär
tomaten två tredimensionell triangel så att en del fruktkött kommer med, detta
ska bli ”pumpans” ”näsa” och det kommer att bli små tomatbitar över.
13. Spritsa
sötpotatismoset i en oval pumpaform på planksteksbrädor. Skär fläskfilén på
tvären och lägg på två bitar fläskfilé med snittytan nedåt som ”ögon” till
pumpan.
14. Placera
tomaten med fruktköttet uppåt som ”näsa”.
15. Gratinera
högt upp i ugnen tills potatismoset har fått gyllene färg, 10-12 minuter.
16. Nu ska
den sista touchen göras på måltiden. Placera en skiva galiamelon på varje
planka som ”mun”, du kan skära bort bitar för att få fram tänder och välja om
den ska vara glad eller sur. Fäst salladsblad på toppen av ”pumpan” som stjälk.
17. Ta fram
mandelsmöret skär det i två delar och servera tillsammans med planksteken en
kuslig kväll.
Happy Halloween!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar