söndag 27 oktober 2013

Plankstek till Halloween


Plankstek är verkligen jättegott och jag har gjort en egen variant som passar till Halloween. Utformningen av rätten är som en pumpa med ögon, näsa, mun och stjälk. Jag har även lagt till ett mandelsmör för att göra det hela ännu bättre.
Plankstek till Halloween
2 portioner
Ingredienser:
300 g fläskfilé
1 vitlöksklyfta
75 g champinjoner
1 msk persilja, hackad
½ msk + 1 msk naturell olja
salt och peppar
Sötpotatismos:
400 g sötpotatis
1 ½ msk färskpressad citronsaft
½ msk olivolja
salt och peppar
Grönsaker:
1 tomat
2 skivor galiamelon
6-12 st röda mangoldblad eller ruccola
Mandelsmör:
50 g smör
5 mandlar
1 liten vitlöksklyfta
1 msk färsk persilja, hackad

Gör så här:
1.    Börja med att göra smöret. Skålla och hacka mandlarna och rör ihop det med persiljan och smöret. Pressa ner vitlöken och blanda. Forma smöret till en rulle, vira in den i plastfolie och ställ in det i kylen till servering.
2.    Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.
3.    Koka sötpotatisen i saltat vatten tills bitarna är mjuka.
4.    Häll bort vattnet och mixa till en massa med mixerstav.
5.    Tillsätt citronsaft, olivolja, en nypa salt och ett par nypor peppar. Rör om.
6.    Skala och hacka vitlöken fint. Ansa och skär champinjonerna i småbitar. Bryn vitlöken i ½ msk av oljan. Lägg sedan ner svampen och stek den mjuk. Tillsätt till sist den hackade persiljan och rör om.
7.    Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
8.    Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor.
9.    Skär ett längsgående snitt i fläskfilén, vik ut den och banka den till en platta, ca 1 cm tjock.
10. Bred ut svampröran på ena halvan av fläskfilén. Rulla ihop fläskfilén och bind dem med bindgarn eller tandpetare. Salta och peppra.
11. Bryn fläskfilén snabbt i en het stekpanna med resterande 1 msk olja tills de är gyllenbruna. Täck köttet med ugnsfolie och låt det vila tills det ska skäras upp och läggas på plankan.
12. Skär tomaten två tredimensionell triangel så att en del fruktkött kommer med, detta ska bli ”pumpans” ”näsa” och det kommer att bli små tomatbitar över.
13. Spritsa sötpotatismoset i en oval pumpaform på planksteksbrädor. Skär fläskfilén på tvären och lägg på två bitar fläskfilé med snittytan nedåt som ”ögon” till pumpan.
14. Placera tomaten med fruktköttet uppåt som ”näsa”.
15. Gratinera högt upp i ugnen tills potatismoset har fått gyllene färg, 10-12 minuter.
16. Nu ska den sista touchen göras på måltiden. Placera en skiva galiamelon på varje planka som ”mun”, du kan skära bort bitar för att få fram tänder och välja om den ska vara glad eller sur. Fäst salladsblad på toppen av ”pumpan” som stjälk.
17. Ta fram mandelsmöret skär det i två delar och servera tillsammans med planksteken en kuslig kväll.

Happy Halloween!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar