fredag 19 maj 2017

Kladdkaka med ostbågar
En galet god idé som jag hämtade hos Tidningen Hembakats hemsida. Den justerade jag lite och fick till en riktig bra grund kladdkaka. Min gräddades i 28 minuter för att vara exakt och blev alldeles perfekt. Men kladdkakor behöver olika tider från gång till gång och från ugn till ugn. Att sedan få äta ostbågar som jag älskar med kladdkaka som jag älskar ännu mer är ju toppen. Toppa det sedan med en chokladganache som jag valde att göra i stället för enbart choklad. Bäst, bäst, bäst av allt är nog ändå jordgubbarna till som alltid är sååå gott med choklad. 
Kladdkaka med ostbågar
Ingredienser
125 g smör
150 g mjölkchoklad, grovhackad
2,5 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
1 krm salt
2 msk kakao
3 dl vetemjöl
Topping
ca 5 dl ostbågar
150 g mörk choklad, grovhackad
1 1/2 dl vispgrädde
Tillbehör:
jordgubbar
ev. vispad grädde

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Lägg smöret i en kastrull och smält på medelvärme. Ta kastrullen från plattan och rör ut mjölkchokladhacket tills det har smält samman med smöret.
   3. Tillsätt strösocker, vaniljpulver, salt och kakao. Blanda om.
   4. Knäck ner äggen och vänd med en spatel tills de har gått ihop med smeten.
   5. Sikta ner mjölet och vänd försiktigt till en slät smet.
   6. Smörj med smör eller klä med bakplåtspapper, en 23 cm i diameter stor bakform. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna.
   7. Värm upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält samman till en slät ganache.
   8. Lägg ostbågar över hela kladdkakans topp. Spara några till garnering.
   9. Täck ostbågarna med chokladganachen. Jag ringlade över med en bred slickepott. Smula de sista ostbågarna ovanpå ganachen. Låt stelna en stund i kylen.

   10. Servera med jordgubbar och eventuellt vispad grädde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar