söndag 13 november 2011

Rostårta


Denna farsdagstårta blev tårta nummer två i helgen. Jag använde samma sockerkaksgrund till båda tårtorna men den här var formad som en ros och innehöll en chokladbananfyllning och en hallonfyllning, mums! Hallonfyllningen är från vinnartårtan ”Vivels chokladmoussetårta med hallon” av Årets konditor 2004. Toppad med grädde och strössel och med romerska bågar runt om gjorde tårtan till en succé i familjen.
Rostårta
ca 10-12 bitar
Ingredienser:       
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Chokladbananfluff:
110 gram chokladskumbananer
2 dl grädde
Hallonfyllning:
140 gram frysta hallon, ca 3 dl
1 tsk fruktpektin
1/2 dl socker
0,25 dl honung
1/2 msk pressad citron
Garnering:
3 dl grädde
rosa marsipan
strössel
romerska bågar

Gör så här:
1.      Chokladbananfluff: Smält chokladskumbananerna i grädden på svag värme i en kastrull, den om kokar grädden är den inte vispbar. När godiset har smält ska det svalna i kylskåp tills smeten blivit riktigt kall, helst över natten.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Sockerkaksbottnar: Vispa ägg och socker pösigt
4.      Blanda båda mjölksorterna med bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
5.      Smörj och mjöla en bakform eller klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan ner smeten i formen.
6.      Grädda på en gång i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan du tar ut kakan ur formen och delar den i tre delar.
7.      Hallonfyllning: (Den kan förberedas ett par dagar i förväg.)
Börja med att koka upp 100 g frysta hallon ihop med pektinen. Häll sedan i sockret och honungen rör om och låt det koka upp igen. Dra kastrullen från spisen och häll i resten av de frysta hallonen och citronjuicen, rör om och låt
svalna. Om den är för lös kan du tillsätta lite potatismjöl.
8.      Gör marsipan rosen genom att forma sju stycken kulor av marsipanen och platta sedan till dem med fingrarna, ena sidan ska vara tjockare. Ta en bit marsipan och rulla en kon som du sedan täcker med det första bladet. Sätt det andra bladet mot knoppen och det tredje under det andar bladets vänstrasida men över den högrasidan så att bladen går omlott. Sätt fast de fyra sista bladen omlott och tryck ut dem lite och forma dem snyggt med fingrarna.
9.      Vispa grädden till garneringen.
10. Vispa upp chokladbananfluffet och bre ut det på första lagret, sen lägger du på nästa lager där du brer ut hallonfyllningen.
11. Lägg på det sista lagret och bred grädde på toppen och sidorna. Strö över strössel på toppen och sätt romerska bågar på tårtans sidor.

Fortsätt nu att gratta er pappa med något extra gott! J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar