Denna farsdagstårta blev tårta nummer två i helgen. Jag
använde samma sockerkaksgrund till båda tårtorna men den här var formad som en
ros och innehöll en chokladbananfyllning och en hallonfyllning, mums!
Hallonfyllningen är från vinnartårtan ”Vivels chokladmoussetårta med hallon” av
Årets konditor 2004. Toppad med grädde och strössel och med romerska bågar runt
om gjorde tårtan till en succé i familjen.
Rostårta
ca 10-12 bitar
Ingredienser:
4
ägg
1
dl vetemjöl
1
dl potatismjöl
1
tsk bakpulver
Chokladbananfluff:
110
gram chokladskumbananer
2
dl grädde
Hallonfyllning:
140
gram frysta hallon, ca 3 dl
1
tsk fruktpektin
1/2
dl socker
0,25
dl honung
1/2
msk pressad citron
Garnering:
3
dl grädde
rosa
marsipan
strössel
romerska
bågar
Gör så här:
1.
Chokladbananfluff:
Smält chokladskumbananerna i grädden på svag värme i en kastrull, den om kokar
grädden är den inte vispbar. När godiset har smält ska det svalna i kylskåp
tills smeten blivit riktigt kall, helst över natten.
2.
Sätt ugnen på 175
grader.
3.
Sockerkaksbottnar: Vispa
ägg och socker pösigt
4.
Blanda båda mjölksorterna
med bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
5.
Smörj och mjöla en
bakform eller klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan ner smeten i
formen.
6.
Grädda på en gång
i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan du tar ut
kakan ur formen och delar den i tre delar.
7.
Hallonfyllning:
(Den kan förberedas ett par dagar i förväg.)
Börja med att koka upp 100 g frysta
hallon ihop med pektinen. Häll sedan i sockret och honungen rör om och låt det
koka upp igen. Dra kastrullen från spisen och häll i resten av de frysta
hallonen och citronjuicen, rör om och låt
svalna. Om den är för lös kan du tillsätta
lite potatismjöl.
8.
Gör marsipan rosen genom att forma
sju stycken kulor av marsipanen och platta sedan till dem med fingrarna, ena
sidan ska vara tjockare. Ta en bit marsipan och rulla en kon som du sedan
täcker med det första bladet. Sätt det andra bladet mot knoppen och det tredje
under det andar bladets vänstrasida men över den högrasidan så att bladen går
omlott. Sätt fast de fyra sista bladen omlott och tryck ut dem lite och forma
dem snyggt med fingrarna.
9.
Vispa grädden till garneringen.
10. Vispa upp chokladbananfluffet och bre
ut det på första lagret, sen lägger du på nästa lager där
du brer ut hallonfyllningen.
11. Lägg
på det sista lagret och bred grädde på toppen och sidorna. Strö
över strössel på toppen och sätt romerska bågar på tårtans sidor.
Fortsätt nu att gratta er pappa med något extra
gott! J
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar