lördag 12 november 2011

Spindelmannentårta


Idag gjorde jag en Spindelmannen tårta till två av mina kusinbarn som fyllde år. Den innehöll en smarrig vit chokladkräm och en mörk chokladkräm. Utanpå blev det ett effektfullt spindelnät med spindlar på. Jag valde mellan att göra ett spindelman ansikte i marsipan och sockermassa eller bara lägga på ett oblat. Det blev att prova ett oblat för första gången, det gick bra och födelsedagsbarnen var nöjda. Imorgon kommer även ett nytt recept på en tårta.
 Spindelmannentårta
10-12 bitar
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Mörk chokladkräm:
1 ½ dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl sirap
125 gram mörk choklad
Vit chokladkräm:
70 gram vit choklad
200 gram mascarpone
Fyllning:
2 dl hallon
2 dl blåbär
Svart kristyr:
ca 1 ¾ dl florsocker
½ äggvita
½ krm ättiksprit
½ krm svart pastafärg
Spindelgodis och ev. fladdermusgodis
Garnering:
3 dl grädde
spindelmannen Oblat
25 gram mjukt smör
½ dl florsocker

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Sockerkaksbottnar: Vispa ägg och socker pösigt
3.      Blanda båda mjölksorterna med bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
4.      Klä en rund form med löstagbarkant som rymmer ca 2 liter med bakplåtspapper som du klämmer fast lite i den löstagbara kanten och låt pappret vara lite högre än formen. Häll ner smeten i formen.
5.      Grädda på en gång i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan du lossar den från formen och delar den i tre delar.
6.      Mörk chokladkräm: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka blandningen i 7-8 minuter tills den börjar tjockna och få en simmig konsistens.
Ta av kastrullen från värmen och lägg ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Låt den svalna.
7.      Vit chokladkräm: Smält chokladen och rör sedan ner lite mascarpone i taget under konstant omröring för att förhindra chokladen att klumpa sig.
8.      Kristyren: Blanda florsocker, äggvita, ättiksprit och svart pastafärg.  Pröva dig fram hur mycket florsocker du behöver, det beror helt enkelt på hur stor äggvitan är.
9.      På första lagret brer du på den mörka chokladkrämen och strör sedan över hallonen.
10.  Andra lagret ska vara täckt med vit chokladkräm och blåbär.
11. Vispa grädden och lägg på det sista lagret. Dra ut grädden på sidorna av tårtan. Spara lite grädde för att dölja ev. krusade kanter på oblatet när du har lagt på det.
12.  Blanda mjukt smör med florsocker till en smörkräm som du brer på toppen av tårtan. Spruta lite vatten på oblatet om det är böjt och fäst sedan oblatet ovanpå smörkrämen. Spritsa grädden runt oblatets kanter om det har krusat sig som sagt.
13. Spritsa ”spindelnät” ovanpå grädden med den svarta kristyren. Sätt fast godis på nätet eller spritsa på spindlar med kristyren om du vill det.
14. Redo att serveras men kom ihåg att tårtan helst ska serveras max 2 timmar efter oblatet lagts på, för sedan börjar bilden upplösas.

Ha en utsökt lördag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar