Idag
gjorde jag en Spindelmannen tårta till två av mina kusinbarn som fyllde år. Den
innehöll en smarrig vit chokladkräm och en mörk chokladkräm. Utanpå blev det ett
effektfullt spindelnät med spindlar på. Jag valde mellan att göra ett
spindelman ansikte i marsipan och sockermassa eller bara lägga på ett oblat. Det
blev att prova ett oblat för första gången, det gick bra och födelsedagsbarnen
var nöjda. Imorgon kommer även ett nytt recept på en tårta.
Spindelmannentårta
10-12 bitar
Ingredienser:
4
ägg
2
dl socker
1
dl potatismjöl
1
tsk bakpulver
Mörk chokladkräm:
1
½ dl vispgrädde
½
dl socker
½
dl sirap
125
gram mörk choklad
Vit chokladkräm:
70 gram vit choklad
200 gram mascarpone
Fyllning:
2
dl hallon
2
dl blåbär
Svart kristyr:
ca 1 ¾ dl florsocker
½ äggvita
½ krm ättiksprit
½ äggvita
½ krm ättiksprit
½ krm svart pastafärg
Spindelgodis
och ev. fladdermusgodis
Garnering:
3
dl grädde
spindelmannen
Oblat
25
gram mjukt smör
½
dl florsocker
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175
grader.
2.
Sockerkaksbottnar: Vispa
ägg och socker pösigt
3.
Blanda båda mjölksorterna
med bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
4.
Klä en rund form
med löstagbarkant som rymmer ca 2 liter med bakplåtspapper som du klämmer fast
lite i den löstagbara kanten och låt pappret vara lite högre än formen. Häll ner
smeten i formen.
5.
Grädda på en gång
i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan du lossar
den från formen och delar den i tre delar.
6.
Mörk chokladkräm: Blanda
grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka blandningen i 7-8 minuter tills
den börjar tjockna och få en simmig konsistens.
Ta av kastrullen från
värmen och lägg ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen har smält och
krämen är blank och slät. Låt den svalna.
7.
Vit chokladkräm: Smält
chokladen och rör sedan ner lite mascarpone i taget under konstant omröring för
att förhindra chokladen att klumpa sig.
8.
Kristyren: Blanda
florsocker, äggvita, ättiksprit och svart pastafärg. Pröva dig fram hur mycket florsocker du
behöver, det beror helt enkelt på hur stor äggvitan är.
9.
På första lagret brer du på den
mörka chokladkrämen och strör sedan över hallonen.
10. Andra lagret ska vara täckt med vit
chokladkräm och blåbär.
11. Vispa
grädden och lägg på det sista lagret. Dra ut grädden på sidorna av tårtan.
Spara lite grädde för att dölja ev. krusade kanter på oblatet när du har lagt
på det.
12. Blanda mjukt smör med florsocker till en
smörkräm som du brer på toppen av tårtan. Spruta lite vatten på oblatet om det
är böjt och fäst sedan oblatet ovanpå smörkrämen. Spritsa grädden runt oblatets
kanter om det har krusat sig som sagt.
13. Spritsa
”spindelnät” ovanpå grädden med den svarta kristyren. Sätt fast godis på nätet
eller spritsa på spindlar med kristyren om du vill det.
14. Redo
att serveras men kom ihåg att tårtan helst ska serveras max 2 timmar efter
oblatet lagts på, för sedan börjar bilden upplösas.
Ha
en utsökt lördag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar