onsdag 17 oktober 2012

Angel food cake

En himmelskt god kaka bjuder jag på idag! Angel food cake är som en väldigt luftig sockerkaka men här använder man endast äggvitorna av äggen, perfekt om du har en mängd äggvitor infrysta i kylen från såser eller liknande. Tillbehören är för mig ett måste till denna kaka och de varieras efter humör och årstid.

Angel food cake
Ingredienser:
2 dl vetemjöl special eller 1 ¾ dl vetemjöl + 1 msk maizena och 1 msk potatismjöl
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
8 äggvitor
1 tsk ättiksprit
1,5 dl strösocker
Servera med:
bär
glass, grädde, frosting, smörkräm eller vaniljsås
Gör så här:
1.      Blanda sikta mjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en bunke.
2.      Vispa äggvitor med ättiksprit under ökande hastighet till ett hårt skum i en skål.
3.      Tillsätt lite strösocker i taget i skummet under fortsatt vispning.
4.      Vänd försiktigt ner äggvispet i omgångar. Rör om försiktigt så att kakan förblir luftig och fluffig.
5.      Häll ner smeten i en form, 23 cm i diameter (jag använde en silikonform). Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Om du sticker med en provsticka i kakans mitt och den är torr så är kakan klar.
6.      Låt kakan svalna uppochner på ett galler men låt formen sitta kvar tills den är helt avsvalnad.
7.      Servera med bär och något av dessa tillbehör: glass, grädde, frosting, smörkräm eller vaniljsås.

Glad bakstund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar