Rågsiktskakor
Ingredienser:
5
dl mjölk
50
g rumsvarmt smör
50
g jäst
1
dl sirap
1/2
tsk salt
2
tsk anis
2
tsk fänkål
ca
1,4 l rågsiktsmjöl
Gör så här:
1.
Värm mjölken i en kastrull till 37
grader (fingervarmt).
2.
Smula ner jästen i en bunke och
häll över mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
3.
Tillsätt matfettet i mindre bitar
och blanda ner sirap, salt, fänkål och anis.
4.
Häll ner drygt hälften av mjölet
och arbeta in det. Tillsätt sedan lite i taget men spara 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen under 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand tills den känns
smidig och släpper kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5.
Ta upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den smidig. Dela den i 4 delar och forma dem till runda bullar.
6.
Kavla ut bullarna till runda kakor
med mjölad kavel, mjölat underlag och lite mjöl ovanpå kakorna. Kakorna ska bli
ca 15 cm i diameter så de ryms två stycken på varje plåt.
7.
Lägg kakorna på bakpappersklädda
plåtar och nagga dem. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225
grader.
8.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i
ca 10 minuter.
9.
Låt dem svalna på galler under en
bakduk.
Sånt här bröd bakade min mamma oxå när jag var liten.
SvaraRaderaHärligt, de väcker underbara minnen!
Radera