tisdag 31 juli 2012

Rågsiktskakor

Det här brödet har min mamma bakat så länge som jag kommer ihåg. Rågsiktskakorna är ett enkelt recept med de vanliga ingredienserna som brukar finnas i råg- och sirapsbröd men balansen mellan dem är perfekta. När kakorna är nybakta är det fantastiskt gott att endast äta dem med smör som smälter.
Rågsiktskakor
4 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 dl sirap
1/2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
ca 1,4 l rågsiktsmjöl

Gör så här:
1.      Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2.      Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
3.      Tillsätt matfettet i mindre bitar och blanda ner sirap, salt, fänkål och anis.
4.      Häll ner drygt hälften av mjölet och arbeta in det. Tillsätt sedan lite i taget men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen under 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand tills den känns smidig och släpper kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5.      Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 4 delar och forma dem till runda bullar.
6.      Kavla ut bullarna till runda kakor med mjölad kavel, mjölat underlag och lite mjöl ovanpå kakorna. Kakorna ska bli ca 15 cm i diameter så de ryms två stycken på varje plåt.
7.      Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och nagga dem. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8.      Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
9.      Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Hoppas det smakar!

2 kommentarer:

  1. Sånt här bröd bakade min mamma oxå när jag var liten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, de väcker underbara minnen!

      Radera