söndag 29 juli 2012

Helenas 18års tårta

Är tillbaka till Stockholm igen efter några dagar av firande i Umeå. Fikat som jag bjöd på under den soliga födelsedagen blev väldigt lyckat och inte minst tårtan. Därför bjuder jag er på receptet. Tårtan toppades med chokladstenar som många blev lurade att tro att de var riktiga till och med så att de knappt vågade äta dem. Jag hittade chokladstenar i en liten kaffe-/chokladbutik.

Helenas 18års tårta
Ingredienser:
5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
Fyllning:
1/2 liter färska jordgubbar
Tobleronefluffen:
3 dl grädde
90 gram Toblerone mjölkchoklad
90 gram Toblerone vit choklad
Glasskräm:
2 dl grädde
2,5 dl mjöl
2 msk marsanpulver
2 msk socker
Garnering:
1 paket fingerkex
175 gram chokladstenar
Gör så här:
1.      Börja med Tobleronefluffen, en i taget. Grovhacka tobleronen av mjölkchoklad.
2.      Värm försiktigt upp häften av grädden och lägg därefter i tobleronehacket. Ta bort kastrullen från platten och rör om tills chokladen har smält.
3.      Häll upp smeten i en bunke. Ställ i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten så att det blir riktigt kallt.
4.      Gör sedan samma sak med den vita tobleronen.
5.      Fortsätt sedan med sockerkakan. Smörj och bröa en 24 cm i diameter stor bakform eller klä den med bakplåtspapper med hög kant.
6.      Vispa ägg och socker pösigt.
7.      Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dem försiktigt i äggsmeten.
8.      Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader under 40-45 min. Lägg över ett ark bakplåtspapper mot slutet om du märker att toppen börjar bli för mörk.
9.      Låt den svalna av innan du stjälper upp den.
10. Dags för Glasskrämen. Börja vispa ihop mjölk, marsanpulver och socker i en kastrull. Värm upp krämen under omrörning och låt det sjuda tills krämen har tjocknat. Låt svalna, du kan ställa ner kastrullen i diskho med vatten runt om.
11. Vispa grädden löst. Rör ner marsankrämen och vispa ihop dem till önskad konsistens.
12. Nu till den roligaste delen, hopsättning och garnering. Vispa upp tobleronefluffen var för sig till lagom konsistens. Skiva jordgubbarna och dela sockerkakan i tre delar.
13. Lägg det understa lagret på ett fat. Fyll med mjölkchokladfluffet och hälften av jordgubbarna. Lägg på nästa lager och upprepa proceduren men med vitchokladfluffet denna gång.
14. Sätt på toppen och bred glasskrämen runt och ovanpå tårtan. Fäst fingerkexen runt hela tårtan och täck toppen med chokladstenar.
15. Njut med alla sinnen.

Sov gott!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar