Dess bullar är galet goda. Receptet kommer ursprungligen från dromkaka.blogspot.se, jag har bara ändrat en del i instruktionerna så de förklarar precis hur jag gör dem. Bullarna har kommit till användning både till min födelsedag och till gråa höstdagar. Nästa torsdag fyller jag år igen och efter allt firande kommer en del av recepten från festen.
Knutar med choklad- och vaniljfyllning
ca 36 st
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
ägg
kokos eller pärlsocker
Gör så här:
1.
Smält
smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2.
Smula
ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölkspadet.
3.
Rör
ner resten av spadet och därefter salt, socker.
4.
Tillsätt
nästan allt mjöl men spara lite för utbakningen. Arbeta samman till en smidig
deg som släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5.
Blanda
ihop alla ingredienser för chokladfyllningen till en jämn smet.
6.
Stjälp
upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
7.
Dela
degen i två delar. Kavla ut varje del (en i taget) till två rektangulära plattor,
ca 30x40 cm. Bred ut chokladfyllningen och vik ihop plattorna från långsidan.
8.
Skär
remsor, ca 2 cm breda. Snurra varje remsa genom att hålla ändarna och tvinna
dem åt motsatta håll. Sno sedan ihop dem till en lätt knut.
9.
Lägg
dem på bakpapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30
minuter.
10.
Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med
kokos eller pärlsocker.
11.
Grädda
dem gyllene i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna en
stund på galler innan det är dags för fikat.
Nu tar jag en sväng ut i det minst sagt växlande
väder, hej då! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar