fredag 13 juli 2012

Bagels

Idag är det fredag den 13 men det är ingen anledning till att avstå bakning. Så varsågod här är ett recept på Bagels som ursprungligen kommer från Leila Lindholms kokbok One more slice.
               Bagels
12 st
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
vatten till kokning 
Pensling och garnering:
1 st uppvispad äggvita
1 dl sesamfrön, blå vallmofrön, solrosfrön eller linfrön

Gör så här: 
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
2. Tillsätt lite mjöl i taget.
3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen ska bli stum och ganska hård.
4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ca 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.
7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Koka några degringar i taget, i ca 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön.
13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Good luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar