Idag är det fredag den 13 men det är ingen anledning till att avstå bakning. Så varsågod här är ett recept på Bagels som ursprungligen kommer från Leila Lindholms kokbok One more slice.
12 st
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
vatten till kokning
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
vatten till kokning
Pensling och garnering:
1
st uppvispad äggvita
1
dl sesamfrön, blå vallmofrön, solrosfrön eller linfrön
Gör så här:
1. Smula
jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
2. Tillsätt
lite mjöl i taget.
3. Arbeta
degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen ska bli stum och ganska hård.
4. Låt
den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ca 60 minuter.
5. Stjälp
upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma
varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av
pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.
7. Jäs
bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.
8. Koka
upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt
ugnen på 175 grader.
10. Koka
några degringar i taget, i ca 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt
dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg
över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö
över valfria frön.
13. Grädda
bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Good luck!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar