söndag 8 juli 2012

Kanelsnurror med vanilj

Kanelbullar är aldrig fel. Speciellt inte på stranden, i gräset eller i solstolen med ett glas kall jordgubbssaft en varm sommardag. Dessa kanelsmakande snurror kommer även med en smak av vanilj.
Kanelsnurror med vanilj
ca 40 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
125 g rumstempererat smör eller margarin
2 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
2,5 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
Pensling och Garnering:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1.      Smula jästen i en degbunke. Värm upp mjölken och häll ner hälften i bunken. Rör ut jästen och häll sedan ner resten av mjölken.
2.      Klicka i matfettet och rör även ner socker, salt och kardemumma.
3.      Blanda i lite mjöl i taget och knåda till en smidig deg.  Lå.t jäsa under bakduk i 75 minuter.
4.      Fyllning: Blanda smör med kanel och båda sockersorterna. Ställ åt sidan.
5.      Utbakning: Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut varje del till en 40x30 cm stor platta.
6.      Bre ut ett jämnt lager fyllning på varje degplatta. Vik plattorna dubbla på längden och skär 2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa några varv och snurra ihop dem. Fäst ändarna på undersidan av bullen och lägg varje knut i en bullform.
7.      Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
8.      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
9.      Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler, servera och lägg resterande i förslutna påsar. De som inte ska ätas snar framtid bör frysas in.

Ha det gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar