Tårta med marängtäcke och
björnbärsmousse
ca 12 bitar
Ingredienser:
50
g smör
1
½ dl strösocker
1
dl vetemjöl
1
dl potatismjöl
2
tsk vaniljsocker
2
tsk bakpulver
Björnbärsmousse:
150
g björnbär
1 tsk vaniljsocker
2
tsk florsocker
1
msk flytande honung
1
tsk färskpressad citronsaft
1,5
dl grädde
1
ägg
Italiensk maräng:
2
½ dl strösocker
½
dl vatten
3
äggvitor
Garnering:
150 g hallon
1 passionsfrukt
Gör så här;
1.
Tårtbotten:
Sätt
ugnen på 175 grader.
2.
Smält smöret och låt svalna. Vispa
samman ägg och socker fluffigt.
3.
Blanda alla torra ingredienser i en
egen bunke. Vänd försiktigt ner blandningen och smöret i äggsmeten.
4.
Häll ner smeten i rund bakform med
löstagbar kant, smörad och mjölad eller bröad eller täckt med bakpapper.
5.
Grädda i nedre delen av ugnen i
35-40 minuter. Låt svalna i bakformen.
6.
Björnbäsmousse:
Mixa
bären med en stavmixer. Tillsätt vaniljsocker, florsocker, honung och
citronsaft.
7.
Vispa upp grädden och rör ner
ägget. Blanda ner björnbärsmixen och låt moussen stå övertäckt i minst 1timme i
frysen.
8.
Italiensk
maräng: Koka upp socker och vatten till 110 grader.
9.
Vispa äggvitorna till ett fast
skum. Koka sockerlagen till 121 grader. Under kraftig vispning häller du sedan
lagen i en tunn stråle över äggvitorna. Vispningen ska pågå ända fram tills
marängen har kallnat.
10. Montering:
Lossa sockerkakan från formen och dela den i två delar. Vispa eller rör upp
björnbärsmoussen. Bred moussen på den nedre halvan och sätt på den andra. Stryk
bort all eventuell mousse som har tryckts fram ur tårtan.
11. Bred
den italienska marängen runt och ovanpå tårtan.
12. Täck
toppen med hallon. Dela passionsfrukten och fördela fruktköttet över hallonen.
13. Bränn
av marängen med en gasolbrännare. Om du inte har en brännare går det bra att
skippa det här momentet.
Hoppas ni har haft en bra vecka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar