fredag 8 mars 2013

Kokoswhoopies med kanelfyllning

Whoopie! Det utbrast barnen när de fann liknande versioner av dessa bakkreationer i sina lunchlådor som deras mammor hade satt ihop till dem. På så sätt sägs dessa kakor ha fått sitt namn. Whoopie pies har fanns redan på 1920-talet i USA men det är först på senare år de har slagit sig in i Sverige. Kanske kan det här vara ett tilltugg till melodifestivalfinalen imorgon. Ett tips är att förvara dem i frysen och ta fram dem ca 15 minuter innan de ska ätas.
Kokoswhoopies med kanelfyllning
20 st
Ingredienser:
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl rapsolja
1 ¼ dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt 
1 dl kokos, riven
3/4 dl mjölk
Kanelfyllning:
125 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
1 ½ msk kanel
Garnering:
1/2 dl kokos
1 tsk kanel

Gör så här:
1.      Kakorna: Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Vispa samman smör, olja och socker i en bunke. Tillsätt ägg och vispa till en fluffig smet.
3.      Blanda alla torra ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ner det i äggsmeten.
4.      Häll i mjölken och vispa snabbt ihop allt till en slät smet, vispa bara tills allt just har blandats ihop.
5.      Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Spritsa 40 st kakor med formen och storleken av en 5-krona. Om du inte har någon spritspåse och tyll så går det bra att klicka ut smeten med en sked.
6.      Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter tills de börjar få färg, de ska inte få bruna kanter. Låt dem sedan svalna.
7.       Fyllningen: Vispa upp smöret och tillsätt sedan lite florsocker i taget till en fluffig kräm. Tillsätt kanelen och vispa ihop allt till en slät kräm.
8.      Garneringen: Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelhög värme tills flingorna är ordentligt gyllenbruna. Rör ner kanelen så den sprids över all kokos.
9.      Montering: Spritsa krämen på hälften av kakornas platta sida. Sätt resterande kakor ovanpå med den platta sidan ned. Rulla kanterna i kanelkokos så att det fastnar i krämen.

Whoopie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar