torsdag 28 mars 2013

Kyckling med kokos

Kyckling är en av mina favoritråvaror, den går att smaksätta med vad som helst. Här ger verkligen citrongräset en vårig fräschör som gör detta till den utmärkta huvudmåltiden till helgens påskmiddag. Receptet är taget från Maria Fredin Skoogs bok ”Nötter”. Jag drog ner lite på kokosmjölken, delade upp instruktionerna mer och sedan har jag lagt in några ord och tips som stod bredvid receptet i boken.
Kyckling med kokos
4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg kycklinglår
salt och peppar
sesamolja + neutral olja
1 purjolök i strimlor
4 vitlöksklyftor i skivor
1 röd chilifrukt
3 cm färsk ingefära
2 stjälkar citrongräs
1/2 msk gurkmeja
1 msk stött koriander
5 dl vatten
2,5 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
Tillbehör:
50 g riven kokos
4 portioner ris

Gör så här:
1.      Salta och peppra kycklinglåren och bryn dem tills de fått en fin färg i en blandning av sesamolja och någon neutral olja. Lägg över dem i en gryta.
2.      Fräs purjolök och vitlök, lägg över det i grytan.
3.      Snitta chilifrukten på längden, ta bort fröna och det vita och strimla den. Riv sedan ingefäran och lägg ner chilin och ingefäran i grytan.
4.      Använd endast den nedersta delen av citrongräset, toppen är träig. För att krossa citrongräset kan du använda ett knivskaft och banka stjälkarna ordentligt. Då blir gräset mjukare och smaken träder fram mer. Lägg ner citrongräset tillsammans med gurkmeja och koriander i grytan.
5.      Slå på vatten och kokosmjölk, smula över buljongtärningen. Rör om och låt koka upp och sjud ca 20 minuter eller tills kycklinglåren är genomkokta.
6.      Rosta kokosen i en torr stekpanna. Servera med ris och kokosen i en skål för sig. 

God eftermiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar