måndag 12 december 2016

Köttbullar i saffran- och tomatsås

Saffranet blandade sig verkligen in i både maträtter och bakverk för mig under förra veckan. Saffranskladdkaka (som det senare kommer recept på), kantades av en jättegod Saffranskryddad fisksoppa på Ulriksdals slottscafé igår för att fira tredje advent. Även dessa hemlagade köttbullar med en julig, mustig saffranssås med röd vin tog sig in i veckans matsedel.

Köttbullar i saffran- och tomatsås

4 portioner
Ingredienser:
400 g fläsk-, nöt-, eller lammfärs
1-2 vitlöksklyftor, tunt skivad
1 tsk torkad timjan
2 krm svartpeppar
¾ tsk salt
olivolja till stekning
Tomatsås:
1 kuvert saffran, ½ g
1 tsk strösocker
1 dl rött vin
¼ gul lök
2 msk olivolja
200 g körsbärstomater
skal från ½ och saft från ¼ apelsin
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Till servering:
4 portioner ris

Gör så här:
1.      Blanda färs, skivad vitlök, smulad torkad timjan, svartpeppar och salt i en bunke.
2.      Dela färssmeten i fyra lika stora delar. Rulla därefter fyra köttbullar av varje del.
3.      Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek köttbullarna på medelvärme i 3-5 minuter.
4.      Blanda strösockret med saffran och en liten skvätt av vinet i en skål.
5.      Hacka den gula löken och fräs den i olivolja. 
6.      Dela körsbärstomaterna och lägg dem i en tjockbottnad kastrull. 
7.      Tillsätt resterande vin, apelsinskal och apelsinsaft, salt och svartpeppar. Häll ned saffransblandningen.
8.      Låt småkoka i 20 minuter och låt tomaterna falla sönder. 
9.      Koka ris under tiden som såsen blir klar. Värm upp köttbullarna igen just innan servering och servera dem med saffran- tomatsås och ris. 
God 3:e advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar